Naomi Osaka en Petra Kvitov√° in de finale van de Australian Open

24 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Donderdag 24 januari 2019 РDe finale van de Australian Open bij de vrouwen gaat tussen Naomi Osaka en Petra Kvitová. Osaka was bij de laatste vier te sterk voor Karolína Plísková en Kvitová rekende in haar halve eindstrijd af met revelatie Danielle Collins.
De 21-jarige Osaka zette de vijf jaar oudere Plísková in drie sets aan de kant: 6-2, 4-6, 6-4. De partij in de Rod Laver Arena nam bijna twee uur in beslag.
Osaka had tegen Plísková al snel een break te pakken en trok de eerste set eenvoudig naar zich toe. In het tweede bedrijf werkte de Tsjechische een vroege break achterstand weg en brak ze in de tiende game opnieuw, waardoor er een beslissende set aan te pas moest komen.
Daarin leverde Plísková in de derde game haar service in. Osaka hield die break voorsprong vast en besliste de partij op haar eerste matchpoint.
Het wordt de tweede Grand Slam-finale op rij voor Osaka. Vorig jaar was de nummer vier van de wereld de sterkste op de US Open, waar ze Serena Williams klopte in de eindstrijd.

Kvitov√° verslaat Collins in twee sets
De 28-jarige Kvitov√° versloeg de 3 jaar jongere Collins in twee sets: 7-6 (2) en 6-0. De wedstrijd duurde iets meer dan anderhalf uur.
Collins kon alleen in de eerste set partij bieden aan het spel van Kvitov√°. De nummer 35 van de wereld nam op 2-2 een break voorsprong, maar haar opponente repareerde die achterstand direct. In de tiebreak was de mondiale nummer zes veel sterker.
In het tweede bedrijf, dat slechts 32 minuten duurde, verloor Kvitov√° maar twaalf punten. Ze maakte de partij op haar eerste matchpoint af.
Kvitov√° kan voor de derde keer in haar loopbaan een Grand Slam-toernooi winnen. In 2011 en 2014 schreef ze Wimbledon op haar naam.
De winnares van de Australian Open zal Simona Halep aflossen als nummer één van de wereldranglijst.

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de finale van de Australian Open
De 32-jarige Nadal was in drie sets te sterk voor de twaalf jaar jongere Tsitsip√°s: 6-2, 6-4 en 6-0. Hij won de partij in een uur en drie kwartier.
In de finale neemt Nadal het op tegen de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en Lucas Pouille. De nummer één van de wereld en de Fransman staan vrijdag tegenover elkaar.
Het is de vijfde keer in zijn carrière dat Nadal de eindstrijd van de Australian Open haalt. Hij won het toernooi alleen in 2009. In 2012, 2014 en 2017 verloor hij de finale in Melbourne.
De mondiale nummer twee kan in Australi√ę zijn achttiende Grand Slam-titel veroveren. Hij schreef Roland Garros elf keer op zijn naam, won de US Open driemaal en was twee keer de sterkste op Wimbledon.

Nadal pakt eerste set in circa half uur
Tsitsip√°s zorgde in Melbourne in de vierde ronde voor een stunt met de uitschakeling van titelverdediger Roger Federer. In de kwartfinale rekende de Griek af met Roberto Bautista Agut uit Spanje.
Tegen Nadal had de huidige nummer vijftien van de wereld geen enkel moment uitzicht op een nieuwe stunt. De ervaren Spanjaard begon uitstekend, nam al snel een break voorsprong en trok de eerste set in iets meer dan een half uur naar zich toe.
In het tweede bedrijf bood Tsitsip√°s wat meer weerstand en kon hij tot en met 4-4 gelijke tred houden. Daarna forceerde Nadal, die in de hele partij maar veertien onnodige fouten maakte, een break en serveerde hij de set probleemloos uit.
Daarmee was het verzet van Tsitsip√°s volledig gebroken. Hij won in de beslissende set slechts acht punten en moest zich op het eerste matchpoint voor Nadal gewonnen geven.