Nederland en Polen organiseren WK volleyball voor vrouwen in 2022

14 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Zondag 13 januari 2019 – Nederland mag voor het eerst een wereldkampioenschap volleybal organiseren. De mondiale titelstrijd voor vrouwen van 2022 is toegewezen aan ons land en Polen. Dat heeft de wereldvolleybalbond FIVB na afloop van een congres in Warschau laten weten.
“De FIVB is blij twee grote landen te hebben gevonden die beroemd zijn om hun liefde voor de sport en het vermogen hebben om sportevenementen van wereldklasse te organiseren”, zei voorzitter Ary Graça van de FIVB op de negentigste verjaardag van de Poolse volleybalbond.
“We hebben unaniem besloten dat het bid van Nederland en Polen het beste was. We twijfelen er geen moment aan dat ze een geweldige show gaan neerzetten.”
Nederland organiseerde nog nooit eerder een WK volleybal, maar wel een WK beachvolleybal. Dat toernooi werd in 2015 in Scheveningen, Den Haag, Amsterdam en Apeldoorn gehouden. De bond haalde daarna ook het EK beachvolleybal van 2018 binnen en organiseert dit jaar met drie andere landen ook het EK voor volleyballers.
Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam mogelijke speelsteden
Een delegatie onder leiding van Nevobo-voorzitter Peter Sprenger en de Gelderse gedeputeerde Jan Markink overhandigde vorig jaar september in Turijn een bidbook aan voorzitter Graça van de FIVB.
Daarin werden Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam aangemerkt als mogelijke speelsteden. Het is nog onduidelijk of al die speelsteden overeind blijven, nu Nederland en Polen de mondiale eindstrijd samen gaan houden. Het WK voor mannen van 2022 werd eerder al aan Rusland toegewezen.
De Oranjevrouwen eindigden op het afgelopen WK in Japan net naast het podium. China was in de strijd om brons te sterk voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison.
-NU.nl/ANPBeeld: ANP-