Nederlander Boomstra herovert wereldtitel dammen in slopende finale

14 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Maandag 14 januari 2019 – Roel Boomstra heeft zondag zijn wereldtitel dammen heroverd. De 25-jarige Nederlander was in Assen op de spannende laatste dag te sterk voor de Russische titelverdediger Alexander Schwarzman.
De 51-jarige Schwarzman onttroonde Boomstra vorig jaar in de Estse hoofdstad Tallinn als wereldkampioen. De Groninger had die titel een jaar eerder veroverd tegen landgenoot Jan Groenendijk.
Als oud-kampioen had Boomstra het eerste recht om de heersende kampioen uit te dagen. Hij mag zich na Harm Wiersma (zes wereldtitels), Piet Roozenburg (vier) en Ton Sijbrands (twee) de vierde Nederlander die minimaal twee keer wereldkampioen is noemen.
Op de laatste dag van het WK was Boomstra de beste na acht partijen sneldammen. Een barrage moest uitsluitsel brengen, omdat de twaalf reguliere partijen geen winnaar hadden opgeleverd.
De enige zege die Boomstra boekte, was niet voldoende. De reglementen schrijven voor dat er drie zeges nodig zijn voor de wereldtitel.
De barrage duurde langer dan gedacht, want na drie partijen rapid en drie partijen blitz was er nog steeds geen winnaar. Wel stond Boomstra toen op 2-0 en had hij nog één overwinning nodig. Die greep hij in de tweede partij van de snelste vorm van dammen, het superblitz.
-NU.nlBeeld: ANP-