Special Olympics & Nationaal Paralympisch Comité Suriname bezoekt minister Gopal

18 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 18 januari 2019 – Het bestuur van zowel Special Olympics als het Nationaal Paralympisch ComitĂ© Suriname was op bezoek bij minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken. Op het hoofdkwartier is er op maandag 14 januari een uiteenzetting gegeven over de organisaties die zich bezighouden met mensen met een beperking, inclusief jongeren. De voorzitter van Special Olympics is Edward Gessel en van het Nationaal Paralympisch ComitĂ© Suriname, Franklin Cameron.
Voorzitter Edward Gessel heeft aangegeven dat de Special Olympics zich bezighoudt met mensen die een geestelijke achterstand hebben. Het comité houdt zich bezig met mensen met een lichamelijke beperking. Special Olympics verschaft reeds 38 jaar sportmogelijkheden voor atleten met een geestelijke beperking. Momenteel begeleidt de organisatie ongeveer 130 mensen met een beperking ouder dan 8 jaar. Gessel heeft de uitdagingen onder de aandacht gebracht van de minister. Verder heeft hij ook aangegeven dat de organisatie zich aan het voorbereiden is om in maart 2019 deel te nemen aan de World Summer Games in Abu Dhabi. Suriname neemt met 23 atleten deel aan de spelen die een grote mate van inzet en discipline hebben. In Los Angeles waren de spelen succesvol voor de Surinaamse sporters, waarbij zij 42 medailles in de wacht hebben gesleept. In augustus dit jaar vindt er ook een ander internationaal meetmoment plaats in Peru, Lima namelijk de Parapanam Games. Hier zal Suriname ook deelnemen aan 3 onderdelen namelijk atletiek, boccia en badminton. Het comité werkt momenteel aan het proces van haar bestaansrecht.
Minister Gopal heeft de uitdagingen en de hoogte punten aangehoord. De bewindsvrouw gaf aan dat er mogelijkheden bekeken zullen worden om de organisaties te ondersteunen, die zich buigen over de ontwikkeling van mensen met zowel een geestelijke als lichamelijke beperking op sportgebied. De voorzitters van Special Olympics en het comité waren vergezeld door Eduard Held (sport director), Sylvia Dollahsajoeti (Secretaris Generaal) en Ronald Simson (Boccia sport coördinator).

-MINISTERIE VAN SPORT EN JEUGDZAKEN-