WADA reist opnieuw naar Moscow in de hoop toegang te krijgen tot data

8 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 08 januari 2019 – Drie medewerkers van het mondiale antidoping-agentschap WADA reizen woensdag voor de tweede keer naar Moskou af in de hoop alsnog toegang te krijgen tot data van dopingtests van Russische sporters.
Rusada werd in 2015 geschorst wegens door de staat gestuurd dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sochi in 2014.
Het leidde onder meer tot de uitsluiting van Russische sporters voor de Winterspelen in Pyeongchang van vorig jaar. Alleen ‘schone’ sporters uit Rusland mochten onder neutrale vlag meedoen.
De medewerkers brachten in december al een bezoek aan de Russische hoofdstad, maar keerden toen met lege handen terug. Het inzien van de gegevens was één van de voorwaarden toen de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada in september 2018 werd opgeheven.
Hoewel Rusland meerdere keren beloofde de data te leveren, bleven de benodigde gegevens uit. De Russische minister van Sport, Pavel Kolobkov, heeft nu laten weten de gegevens alsnog beschikbaar te stellen.

Gemiste deadline leidde tot ophef
Het laten verstrijken van de deadline leidde tot ontzetting in de sportwereld. Onder meer zestien nationale antidopingbureaus – waaronder de Nederlandse – riepen WADA op om de Russen direct weer te schorsen. Bij die vergadering zal worden besloten over een eventuele nieuwe schorsing voor Rusada.
Ook de atletencommissie van WADA eiste in een statement dat Rusada alle rechten moet kwijtraken, maar zover is het nog niet gekomen. Een delegatie van het antidoping-agentschap gaat dus een nieuwe poging doen om gegevens op te halen in Moskou.
-NU.nl-