Zwitserland wint de Hopman Cup

5 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Zaterdag 05 januari 2019 – Zwitserland heeft zaterdag voor het tweede jaar op rij de Hopman Cup gewonnen. Roger Federer en Belinda Bencic waren in de finale in het Australische Perth met 2-1 te sterk voor het Duitse koppel Angelique Kerber en Alexander Zverev.
Zowel Zwitserland (Federer tegen Zverev) als Duitsland (Kerber tegen Bencic) won eerder op zaterdag een wedstrijd in het enkelspel, waardoor de finale van het landentoernooi voor gemengde koppels beslist moest worden met een dubbelpartij.
De 37-jarige Federer en de zestien jaar jongere Bencic begonnen uitstekend aan de beslissende wedstrijd, waarin elke set tot de vier games werd gespeeld, door de eerste set zonder gameverlies te winnen (4-0). In het tweede bedrijf liep het minder bij het Zwitserse duo en trokken Kerber en Zverev de stand met twee breaks gelijk (4-1).
Federer en Bencic plaatsten in de derde set direct een break, maar verzuimden de wedstrijd op 3-2 uit te serveren. Het duo werkte in de allesbeslissende tiebreak een matchpoint weg en verzilverde vervolgens het winnende punt, waardoor Zwitserland zich voor de vierde keer in de historie winnaar van de Hopman Cup mag noemen.
De finale op het Australische hardcourt was een kopie van vorig jaar, want ook toen ging de eindstrijd tussen Zwitserland en Duitsland en moest de dubbelpartij beslissing brengen. Federer en Bencic trokken toen in twee sets aan het langste eind tegen Zverev en Kerber.
Federer is de eerste speler die de Hopman Cup voor de derde keer wint. De Zwitser was naast de zeges van 2018 en dit jaar ook medeverantwoordelijk voor de titel in 2001, toen hij een duo vormde met Martina Hingis.
Kerber wisselvallig aan einde tweede set
Eerder op zaterdag had Federer Zwitserland op voorsprong gezet door Zverev eenvoudig te verslaan. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar had slechts 1 uur en 12 minuten nodig om zich te ontdoen van de Duitser, die een plek lager op de wereldranglijst staat (drie om vier): 6-4 en 6-2.
De laatste ontmoeting tussen de twee eindigde nog in een overwinning voor Zverev. De nummer vier van de wereld was in november 2018 in de halve eindstrijd van de ATP Finals in Londen in twee sets te sterk voor Federer, die de derde plek inneemt op de mondiale ranglijst.
Kerber trok de stand in de Hopman Cup-finale even later gelijk namens Duitsland door Bencic in twee sets te verslaan: 6-4 en 7-6 (6). De nummer twee van de wereld zegevierde na 1 uur en 31 minuten tegen de 21-jarige Zwitserse, die 52 plekken lager op de WTA-ranking staat.
De dertigjarige Kerber stevende af op een simpele zege tegen Bencic, maar beide speelsters toonden zich aan het einde van de tweede set zeer wisselvallig. Bencic brak Kerber op 4-5, verloor vervolgens haar eigen servicegame, maar brak de Duitse daarna opnieuw om een tiebreak af te dwingen. Daarin bleek Kerber alsnog te sterk, maar haar overwinning bleek door de Duitse nederlaag in het dubbelspel uitstel van executie.
Karlovic grijpt naast historische zege in Pune
In het Indiase Pune slaagde Ivo Karlovic er niet in een historische zege te boeken. De 39-jarige Kroaat dolf in de finale nipt het onderspit tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-7 (4), 7-6 en 6-7 (5).
Bij een overwinning was Karlovic de oudste winnaar van een ATP-toernooi geworden sinds Ken Rosewall in 1977 in Hongkong. De Australiër was toen 43 jaar. Karlovic viert in februari zijn veertigste verjaardag.
Ondanks zijn relatief hoge leeftijd doet de Kroaat het nog uitstekend in de herfst van zijn carrière. De afgelopen vijf jaar bereikte hij elf keer de finale van een ATP-toernooi, waarin hij vier keer de titel pakte.

-nu.nl-