Internationaal Paralympisch Comité heft schorsing Russen na 2,5 jaar op

8 February 2019

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 8 februari 2019 – Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft de schorsing voor Rusland vandaag na 2,5 jaar opgeheven. De organisatie ziet geen reden om sporters uit het land langer te weren bij evenementen.
Volgens het IPC zijn voldoende hervormingen doorgevoerd om de paralympische sporters onder eigen vlag mee te laten doen bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.
Het comité vindt dat dopinggebruik genoeg wordt tegengegaan en dat invloed van de Russische regering voldoende wordt beperkt. Daarnaast wordt niet langer vastgehouden aan de eis dat de autoriteiten de bevindingen uit het bekende WADA-rapport van onderzoeken Richard McLaren erkennen.
In augustus 2016 werd Rusland aan de hand van het rapport van McLaren, die het grootschalige dopinggebruik aantoonde, nog geweerd van de Paralympische Zomerspelen. Begin vorig jaar mochten bij de Winterspelen in Zuid-Korea alleen ‘schone’ Russen onder neutrale vlag meedoen.

RUSADA ontliep schorsing
Het Russische antidopingbureau RUSADA ontkwam vorige maand al aan een schorsing. Er werd meerdere keren een deadline gemist om data te overhandigen aan het mondiale antidopingbureau WADA, maar de organisatie werd daar niet voor gestraft.
Wel werd bepaald dat RUSADA zich moet blijven houden aan voorwaarden die vorig jaar werden afgesproken, wat inhoudt dat de dopingproblemen “voldoende erkend” worden en dat het WADA toegang krijgt tot het inmiddels gesloten laboratorium in Moskou.

-nu.nl-