‘Qatar betaalde 783 miljoen euro aan FIFA voor WK 2022’

10 March 2019

In: Sport
Comments: 0

Zondag 10 maart 2019 – De organisatoren van het WK in Qatar hadden er blijkbaar heel veel voor over om de wereldbeker naar het Midden-Oosten te halen. Volgens The Sunday Times betaalde Qatar zo’n 783 miljoen euro aan de FIFA om het WK van 2022 in handen te krijgen. De krant deelt die 783 miljoen euro op in 2 delen: 356 miljoen werd in 2010 – 21 dagen voor de bekendmaking dat Qatar het toernooi mocht organiseren – overgemaakt. De resterende 427 miljoen volgende in 2014. Dat geld ontving de FIFA als ‘bod op de televisierechten van de WK’s 2026 en 2030’, maar volgens The Sunday Times was het toch eerder een betaling om extra goodwill te winnen op het moment dat het Qatarese WK in gevaar leek te zijn.

Onderzoek
Michael Garcia, voormalig ethisch onderzoeker bij de FIFA, besloot het zaakje te onderzoeken, maar voelde flink wat tegenwering vanuit de voetbalbond. Hans-Joachim Eckert, voorzitter van FIFA’s ethische commissie, bracht het rapport van Garcia uiteindelijk naar buiten en de onderzoeker kon zich niet vinden in de getrokken conclusies. Zijn beroep werd echter telkens van tafel geveegd.

-sportnieuws.nl-