Carifta Atletiekselectie ready: Alicia Grootfaam verbreekt PB op weg naar Carifta

15 April 2019

In: Sport
Comments: 0

Maandag 15 april 2019 – Op weg naar de Carifta Games op de Cayma Islands komend paasweekend, heeft Alicia Grootfaam haar Personal Best op het onderdeel kogelstoten verbroken. De jonge talentvolle 15-jarige atlete stootte bij haar laatste poging 14.70m. De Surinaamse Atletiek Bond heeft dit weekend junioren en senioren atletiekwedstrijden gehouden in het Andre Kamperveen stadion en op het W. Axwijck Sportcomplex. Tijdens deze wedstrijden zijn de 7 geselecteerde Carifta atleten officieel voorgesteld aan het publiek en hebben als selectie deelgenomen aan deze wedstrijden. Zaterdag zette Grootfaam een mooie prestatie neer door haar personal best met 18 cm te verbreken. Voor haar zijn er hoge verwachtingen op de Carifta wedstrijden.

Het was ook een mooie strijd op de 800m open tussen de senioren atleet Carlos Feliksdaal en de 15-jarige Carifta atleet Vinisi Dave. Felikdsdaal haalde Dave op de laatste 50 meter toch in en won de race na een pittige strijd. De regen was op de zaterdag spelbreker waardoor het onderdeel kogelstoten niet afgewerkt kon worden. Op zondag is vanwege dezelfde reden hoogspringen niet doorgegaan.
Voor wat de Carifta atleten betreft heeft Marciano Shepperd op verspringen zijn Personal Best evenaart (7.20m).

Selectie
In de selectie zitten 5 jongens en 2 meisjes. Zij hebben zich in de afgelopen periode middels 3 selectiewedstrijden gekwalificeerd. De limieten door de SAB opgesteld, zijn op basis van een finale plaats uitgaande van de resultaten van vorige jaar. Het afvaardigen van selecties is altijd een financiële uitdaging en daarom moet er hard worden gewerkt om deel uit te kunnen maken van de delegatie. Pinas Ronaldnhio ( 5000m) , Marciano Shepper ( verspringen), Saké Tichani ( hoogspringen) en Monifah Djoe (verspringen) zullen in de U-20 klasse uitkomen. Vinici Dave ( 800m), Jair Soekhlal ( ver- en hinkstapspringen) en Alicia Grootfaam ( kogelstoten) zullen meedoen in de U-17 klasse. Saké, Vinici , Soekhlal en Grootfaam doen voor het eerst mee aan de Carifta Games. De bond heeft in de aanloop naar de Games geprobeerd om de atleten te laten strijden onder andere omstandigheden dan ze thuis gewend zijn. Een echt atletiekstadion met meer publiek en dus een andere “druk”. Dat heeft vorige week plaatsgevonden in Guyana.

Anti doping sessie
Er is afgelopen vrijdag een anti doping sessie gehouden door de Surinaamse Anti Doping Autoriteit (SADA) voor onze Carifta selectie waarbij ook anderen uit de atletiekgemeenschap aanwezig mochten zijn. Ivette Rozenblad-Bonapart van de SADA legde voor de selectie vooral de nadruk op hoe te handelen als je wordt uitgekozen voor een doping test. De delegatie vertrekt dinsdag 16 april naar Cuba onder leiding van de coaches Edward Cruden en Pablo Diaz Ramos, waar zij zullen overnachten en de volgende dag doorreizen naar Cayman Islands. Van 19 – 22 april vinden de Carifta Games plaats in het Truma Bodden Sports Complex. Op 24 april reist de delegatie 2 wederom via Cuba terug naar Suriname. Dan zullen ze 2 dagen doorbrengen op Cuba. Door de organisatie van de Games was eerst beloofd dat de SAB van een charter gebruik konden maken. Daarvoor waren alle andere voorbereidingen op tijd in orde gebracht. Maar op het laatste moment is de chartervlucht voor de Surinaamse delegatie komen weg te vallen waardoor de SAB geen andere keuze had op deze manier te reizen. Gelukkig is er veel ondersteuning gekomen vanuit het consulaat van Suriname in Havana, Cuba. De kosten voor delegatie worden gedragen door de Surinaamse Atletiek Bond, het Surinaams Olympisch Comité en Staatsolie Maatschappij Suriname.

-SAB Public Relations-