Keniaanse topatleet Kiprop vier jaar geschorst wegens doping gebruik

20 April 2019

Comments: 0

Zaterdag 20 april 2019 – Asbel Kiprop heeft zaterdag een schorsing van vier jaar gekregen voor dopinggebruik. De Keniaanse topatleet werd in november 2017 bij een dopingtest buiten de wedstrijden om betrapt op epo.
De 29-jarige Kiprop heeft zelf altijd volgehouden dat hij onschuldig is en beweerde zelfs dat hij is afgeperst door de mensen die de dopingcontrole destijds uitvoerden. De drievoudig wereldkampioen op de 1.500 meter vroeg vorig jaar een B-staal aan, maar ook die bleek positief.
De disciplinaire commissie van de Athletics Integrity Unit (AIU) is dan ook van mening dat er genoeg bewijs is om Kiprop voor enkele jaren uit te sluiten van wedstrijden. Er gaat daarnaast een streep door de resultaten die hij tussen november 2017 en februari 2018 heeft geboekt.

“De commissie is ervan bewust dat de carrière van Kiprop op deze manier wordt onderbroken en misschien zelfs beëindigd. Deze uitspraak werpt daarnaast een schaduw over zijn in het verleden behaalde resultaten”, schrijft de AIU in een verklaring.
Kiprop kroonde zich in 2011, 2013 en 2015 tot wereldkampioen op de 1.500 meter. In 2008 pakte hij al olympisch goud op de middellange afstand, al profiteerde hij van het feit dat de oorspronkelijke winnaar Rashid Ramzi uit Bahrein betrapt werd op doping.

-nu.nl-