NBA – legend Nowitzki (40) stopt, voorzitter Johnson weg bij LA Lakers

10 April 2019

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 10 april 2019 – Dirk Nowitzki heeft officieel aangekondigd dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen in de NBA. De veertigjarige basketballer van de Dallas Mavericks deed dat dinsdagavond na de overwinning op de Phoenix Suns (120-109). Earvin ‘Magic’ Johnson maakte bekend te vertrekken als baas van de Los Angeles Lakers.
Nowitzki was in de laatste thuiswedstrijd van zijn loopbaan goed voor dertig punten. Het lag al in de lijn der verwachting dat de Duitser na dit seizoen zou stoppen, maar hij maakte dat tot dinsdag nooit officieel bekend.
“Zoals veel mensen misschien al verwachtten, was dit mijn laatste thuiswedstrijd”, zei een geëmotioneerde Nowitzki na het duel richting het publiek. “Er zijn veel te veel mensen die ik wil bedanken. Het was een spectaculaire periode met veel ups en downs, maar de fans zijn me altijd blijven steunen. Dat waardeer ik.”
Nowitzki begon zijn loopbaan in Duitsland en vertrok eind vorige eeuw naar de Verenigde Staten. Hij tekende in 1998 een contract bij de Mavericks en speelde sindsdien nooit voor een ander team. Nowitzki is bezig aan zijn 21ste en laatste seizoen bij de formatie uit Texas.

Nowitzki zesde op eeuwige topscorerslijst
Het kwam nooit eerder voor dat iemand zo lang voor één club speelde in de NBA. Kobe Bryant kwam daar wel bij in de buurt; de in 2016 gestopte Amerikaan stond twintig seizoenen (1996-2016) onder contract bij de Los Angeles Lakers.
Veertienvoudig All-Star Nowitzki beleefde in 2011 het hoogtepunt uit zijn loopbaan door met de Mavericks kampioen te worden in de NBA. In het seizoen 2006/2007 werd de boomlange power forward (2,13 meter) uitgeroepen tot Most Valuable Player.
In maart dit jaar steeg Nowitzki nog naar de zesde plek op de eeuwige topscorerslijst van de NBA. Hij was in zijn loopbaan (tot dusver) in totaal goed voor 31.540 punten en hoeft daarmee alleen legendes als Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, LeBron James en Michael Jordan voor zich te dulden.
Nowitzki speelt in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) de laatste wedstrijd uit zijn imposante loopbaan. De Dallas Mavericks gaan dan op bezoek bij de San Antonio Spurs.

Magic Johnson vertrekt bij Los Angeles Lakers
Op dinsdagavond werd ook bekend dat Magic Johnson per direct stopt als voorzitter van de LA Lakers. De basketballegende fungeerde sinds begin 2017 als technische baas van de ploeg uit Californië, maar voelt zich niet prettig in die rol.
“Het was een heel moeilijke beslissing. Ik heb zelfs gehuild toen ik hier kwam”, verklaarde Johnson. “Het doet pijn om een organisatie te verlaten waar ik gek op ben, maar ik wil weer plezier hebben. Ik wil weer de persoon zijn die ik was voordat ik begon in deze functie.”
Johnson stond in zijn spelersloopbaan tussen 1979 en 1996 onder contract bij de Lakers, waarmee hij grote successen behaalde. De 59-jarige Amerikaan vierde vijf kampioenschappen en werd drie keer uitgeroepen tot de waardevolste speler van de NBA.
Johnson keerde begin 2017 aanvankelijk als adviseur terug bij de Lakers, maar werd twee weken na zijn aanstelling al gepromoveerd tot ‘president of basketball operations’.
-nu.nl-