Zweedse regering steunt kandidatuur voor Winterspelen 2026

9 April 2019

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 9 april 2019 – De Zweedse regering heeft vandaag zijn steun uitgesproken voor de poging van de steden Stockholm en Are om de Olympische Winterspelen van 2026 te organiseren. Het Italiaanse bid van Milaan/Cortina d’Ampezzo is de enige concurrent.
“Het organiseren van de Olympische Winterspelen kan een boost zijn voor de hele Zweedse sportwereld”, zei de Zweedse sportminister Amanda Lind. “Daarom is het leuk om te vertellen dat wij het bid steunen.”
De steun gaat vooral over de garantie dat de regering de veiligheid zal waarborgen tijdens het evenement, niet om financiële hulp. Volgens het Zweedse organisatiecomité is er geen belastinggeld nodig voor het budget van 13 miljard Zweedse kronen (circa 1,25 miljard euro).
Door het goede nieuws vanuit de overheid is het laatste obstakel voor het Zweedse bid weggenomen. Het organisatiecomité zal vrijdag zijn laatste officiële bid indienen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
De Letse premier Arturs Krisjanis Karins maakte eind vorige week al bekend dat zijn land het Zweedse bid steunt. Het is de bedoeling dat het rodelen, skeleton en bobsleeën zal plaatsvinden in het Letse Sigulda, omdat daar al een bobbaan ligt.
Stockholm was in 1912 gastheer van de Olympische Zomerspelen. Zweden was nog nooit het toneel voor de Winterspelen.

IOC stemt in juni
Het IOC zal op 24 juni bij een stemming in het Zwitserse Lausanne stemmen bepalen wie de Winterspelen van 2026 mag organiseren. Met Zweden en ItaliĂ« (Milaan/Cortina d’Ampezzo) zijn er twee opties.
De Italiaanse regering schaarde zich vorige week achter het plan om de Spelen van 2026 te organiseren.
In een eerder stadium haakten het Japanse Sapporo, het Turkse Erzurum, het Canadese Calgary, het Oostenrijkse Graz en het Zwitserse Sion af.
De komende Winterspelen, in 2022, zijn in de Chinese hoofdstad Beijing.
-nu.nl-