Daan Olivier stopt door knieblessure noodgedwongen als wielrenner

3 May 2019

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 3 mei 2019- Daan Olivier heeft donderdag noodgedwongen een punt achter zijn wielercarrière gezet. De 26-jarige klimmer van Jumbo-Visma heeft te veel last van een knieblessure.

“Het feit dat ik, door aanhoudend blessureleed, moet stoppen met wielrennen doet pijn en is onwerkelijk”, schrijft Olivier donderdag op zijn eigen site. “Het wielrennen heeft me veel gebracht. Deze ervaringen zal ik nooit vergeten en ik ben dankbaar voor het feit dat ik elf jaar lang een onderdeel van de wielerwereld heb mogen zijn.”

De renner uit Oegstgeest kreeg vorig jaar mei last van zijn knie door een valpartij in een trainingsrit in de Amerikaanse Rocky Mountains.

“Meteen voelde ik dat er iets goed mis was”, aldus Olivier. “Mijn knie voelde niet goed en zowel lopen als fietsen bleek onmogelijk. Eenmaal thuisgekomen in Nederland bevestigde de radioloog mijn vermoedens. De knie zag er niet goed uit met een hoop inwendig letsel.”

De nummer 27 van de Ronde van Zwitserland van 2017 keerde vorig jaar juli terug in competitie, maar voelde dit jaar dat zijn knie niet hersteld is. “Tijdens de Ruta del Sol in februari merkte ik dat de knie na vele malen hard aanzetten en op hoog vermogen rijden, en dat vooral meerdere dagen achter elkaar, begon op te spelen.”

Olivier startte begin vorige maand nog wel in de Ronde van Baskenland, maar daar moest hij in de vierde etappe opgeven. “Nu ben ik tot het besef gekomen dat ik de afgelopen maanden een ‘gevecht tegen de bierkaai’ heb gevoerd. De blessure blijkt verergerd en bepaalde ligamenten in de knie zijn erop achteruitgegaan. Dit alle revalidatie ten spijt: het heeft me niks opgeleverd.”

Olivier keerde in 2016 naar twee jaar terug in peloton

Olivier begon zijn loopbaan aan het begin van dit decennium bij de opleidingsploeg van Rabobank. In 2013 leed hij aan de gevolgen van overtraining, maar hij maakte een jaar later wel zijn profdebuut bij Giant-Shimano (het huidige Team Sunweb).

In juni 2015 besloot Olivier te stoppen als wielrenner om zich te richten op zijn studie economie. Ruim een jaar later tekende hij toch een tweejarig contract bij Lotto-Jumbo (het huidige Jumbo-Visma).

De Nederlander reed één keer een grote ronde. In 2017 werd hij 59e in de Vuelta a España.

“Het is lastig te beseffen dat ik momenteel het lichaam niet meer heb om professioneel wielrenner te zijn”, stelt Olivier. “Er liggen nieuwe doelen in het verschiet, zoals het behalen van mijn bachelor bestuurskunde.”

-nu.nl-