Nieuwe spelregels gelden nog niet bij finaleronde Nations League

29 May 2019

Comments: 0

Woensdag 29 mei 2019 – De Europese voetbalbond UEFA zal de nieuwe spelregels pas gebruiken vanaf 25 juni en dus nog niet bij de Champions League-finale (1 juni) en de finaleronde van de Nations League (5-9 juni) met het Nederlands elftal.
Ook de komende kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap in juni en het Europees kampioenschap voor spelers tot 21 jaar worden nog gespeeld volgens de huidige regels.
Bij het wereldkampioenschap voor vrouwen, dat op 7 juni begint en wordt georganiseerd door Wereldvoetbalbond FIFA, gelden de aanpassingen al wel.
De internationale voetbalspelregelcommissie IFAB kondigde begin maart een aantal wijzigingen aan. Zo worden doelpunten waar aangeschoten hands aan vooraf is gegaan voortaan afgekeurd en mag een speler van de aanvallende partij bij vrije trappen niet meer in de muur van de tegenstander gaan staan.

Nieuwe regels vanaf 1 juni
Een doeltrap of vrije trap van het verdedigende team hoeft niet meer eerst het zestienmetergebied uit.
Spelers die worden gewisseld, moeten het veld via de kortste weg verlaten.
Als het verdedigende team bij een vrije trap een muurtje vormt van zeker drie spelers, moeten de spelers van het aanvallende team minimaal één meter afstand houden.
Doelpunten waarbij de bal een arm of hand heeft geraakt, worden voortaan afgekeurd, ook al is het onbedoeld of is er sprake van ‘aangeschoten’ hands.
Keepers hoeven bij een strafschop voortaan maar met één voet op de lijn te staan en niet met beide.
Bij een strafschoppenserie geldt niet meer het zogeheten ABBA-principe, maar worden de penalty’s weer gewoon om en om genomen.

Nieuwe regels vanaf voorrondes CL
De nieuwe regels gelden officieel vanaf 1 juni, maar de UEFA heeft dispensatie gekregen van de IFAB om de invoering enkele weken uit te stellen. Hierdoor worden lopende competities niet beïnvloed, benadrukt de Europese bond vandaag in een verklaring.
De datum 25 juni is niet toevallig gekozen door de UEFA, want op die dag starten de voorrondes van het nieuwe Champions League-seizoen.
“We hebben besloten de invoering van de regels samen te laten vallen met de start van het nieuwe seizoen. Alle 55 bij ons aangesloten bonden hebben zo meer tijd om ervoor te zorgen dat alle clubs en spelers volledig op de veranderingen zijn voorbereid”, aldus de UEFA.
Het Nederlands elftal speelt op donderdag 6 juni in Portugal in de halve finale van de Nations League tegen Engeland. Drie dagen later staan de finale en de strijd om de derde plek op het programma. Daarin zal Portugal of Zwitserland de tegenstander zijn van Oranje.
De finale van de Champions League gaat zaterdag tussen Liverpool en Tottenham Hotspur in Estadio Wanda Metropolitano in Madrid.
-nu.nl/ANP-