IOC stelt referendum als voorwaarde voor kandidaatstelling Spelen

27 June 2019

Comments: 0

Woensdag 26 juni 2019 – Steden die interesse hebben in het organiseren van de Olympische Spelen dienen eerst een referendum te houden onder de inwoners alvorens zich officieel kandidaat te stellen.
Dat is vandaag besloten op het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in het Zwitserse Lausanne.
De afgelopen jaren zag het IOC regelmatig kandidaat-steden afvallen in de verkiezingsrace. Voor de Olympische Winterspelen van 2026 trokken het Zwitserse Sion, het Japanse Sapporo, het Oostenrijkse Graz en het Canadese Calgary zich terug vanwege de grote omvang en de hoge kosten van het evenement.
Vaak gebeurde dat na een referendum. Alleen Stockholm en Milaan bleven over. Het IOC koos maandag voor de Italiaanse stad.
Ook voor de Winterspelen van 2022 (Peking) en de Zomerspelen 2024 (Parijs) vielen kandidaat-steden af nadat uit volksraadplegingen was gebleken dat de inwoners geen trek hadden in het geldverslindende sportevenement.
Het IOC stapt ook af van de periode van zeven jaar die zit tussen toewijzing en het houden van de Spelen. “Er moet een verantwoorde en flexibeler timing komen voor de verkiezing. Opdat steden hun mogelijke kandidatuur kunnen afstemmen op groei en ontwikkeling in een bepaalde regio”, zegde IOC-lid John Coates toe.
Internationale boksbond geschorst door IOC
Tijdens het congres in Lausanne werd ook besloten de internationale boksbond AIBA te schorsen. Dat gebeurde na een stemming, waarbij de leden unaniem een advies van het IOC volgden.
De mondiale boksbond verkeert in een diepe financiële en bestuurlijke crisis. De federatie heeft inmiddels een schuld opgebouwd van 16 miljoen dollar (ruim 14 miljoen euro).
De schorsing betekent dat het IOC nu de bokssport overneemt. Een taakgroep wordt ingesteld om de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio te organiseren, alsook het olympisch toernooi.
Al eerder had het IOC bepaald dat boksen op het olympisch programma van Tokio zou blijven staan. De sporters mochten niet de dupe worden van het wanbeleid van de bestuurders, zei destijds IOC-baas Thomas Bach.
-ANP/NU.nl-