‘Serieus werk gemaakt van invoering automatische buitenspeldetectie’

3 July 2019

Comments: 0

Woensdag 3 juli 2019 – De voetbalwereld is toe aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Na doellijntechniek en de videoscheids (VAR) moet automatische buitenspeldetectie het volgende technische snufje worden in de voetballerij.

Dat verklapt Jan Dirk van der Zee in zijn wekelijkse column bij de KNVB. Van der Zee is normaal gesproken directeur amateurvoetbal, maar houdt zich blijkbaar ook bezig met de technologische snufjes van het voetbal.

Wat is automatische buitenspeldetectie?
Een van die snufjes is dus automatische buitenspeldetectie. Met behulp van 3D-beelden moet kunnen worden vastgesteld of een speler buitenspel staat of niet. Hoe precies, is nog niet duidelijk.

“Het idee is om deze techniek toe te passen bij bijvoorbeeld een diep gespeelde bal, waarbij de scheidsrechter en zijn assistenten niet duidelijk kunnen waarnemen of er sprake is van buitenspel”, schrijft Van der Zee.

Voorlopig hoeven we de techniek nog niet te verwachten. Maar, men is er wel mee bezig. “Zo werd vorige week in Londen overleg gevoerd door afgevaardigden van de Major League Soccer, UEFA en de KNVB over de mogelijkheden van deze technologie.”

WK 2022?
Van der Zee heeft blijkbaar vertrouwen in de techniek. Hoewel het nu nog in de kinderschoenen staat, waagt de KNVB-man zich aan een kleine voorspelling:

“Als het systeem de test- en ontwikkelingsfase goed doorstaat, is niet onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld het WK in Qatar 2022 wordt uitgekozen om de techniek in te voeren. Eerder werd de Hawkeye-doellijntechniek geïntroduceerd op het WK 2014 in Brazilië en de VAR op het WK 2018 in Rusland.”
-voetbalzone-