Sifan Hassan verbetert stokoud wereldrecord op Engelse mijl

13 July 2019

Comments: 0

Zaterdag 13 juli 2019 – Sifan Hassan heeft vrijdag tijdens Diamond League-meeting in Monaco een wereldrecord op de Engelse mijl gelopen. De Nederlandse was een fractie sneller dan het uit 1996 stammende record.

Hassan, gegangmaakt door een aantal hazen, kwam in het Stade Louis II tot een tijd van 4.12,33. Ze was daarmee maar net wat sneller dan de tijd die de Russin Svetlana Masterkova 23 jaar geleden klokte: 4.12,56.

De mijl (1.609,34 meter) wordt op grote toernooien nooit meer gelopen, omdat een internationale atletiekbaan een lengte van 400 meter heeft. Desondanks erkent de internationale bond IAAF de mijl als een officiële afstand.

De 26-jarige Hassan deed vorig jaar in Londen ook al een poging om de toptijd van Masterkova te verbeteren. Ze kwam toen met 4.14,71 net tekort.

Met haar wereldrecord toonde Hassan opnieuw aan dat ze in grootse vorm toewerkt naar de WK van komend najaar in Doha. Ze gaat in de Qatarese hoofdstad voor eremetaal op de 5.000 en de 10.000 meter. Volgend jaar in Tokio hoopt Hassan op die afstanden een gooi te doen naar een olympische medaille.
Schippers derde op 200 meter
Dafne Schippers kwam tijdens het evenement in Monaco als derde over de finish bij de 200 meter. De Utrechtse kwam tot een tijd van 22,45 seconden, haar snelste tijd van het seizoen.

De tweevoudig wereldkampioene moest in Monaco voorrang verlenen aan de Bahamaanse Shaunae Miller-Uibo, die de race in 22,09 won. De Jamaicaanse Elaine Thompson was in 22,44 eveneens sneller.

De 26-jarige Schippers verdedigt op de WK in Doha haar wereldtitel op de 200 meter en loopt ook de 100 meter en de 4×100 meter.
-nu.nl-