Veelbesproken Semanya dreigt WK in Doha te boycotten

2 July 2019

Comments: 0

Dinsdag 2 juli 2019 – Caster Semenya dreigt de WK atletiek in Doha te boycotten als ze haar beroep tegen de uitspraak van het CAS verliest. Het internationaal sporttribunaal keurde onlangs het omstreden testosteronbeleid van de IAAF goed.
“Als ik de 800 meter daar niet mag lopen, dan doe ik helemaal niet mee. Ik wil mijn titel verdedigen. Als dat niet mag, dan helemaal niet”, zegt ze maandag tegen de BBC.
Semenya won zondag op vertrouwde wijze de 800 meter bij de Diamond League-wedstrijden in het Amerikaanse Eugene. Ze was veel sneller dan de Amerikaanse nummer twee Ajee Wilson (1.55,70 tegen 1.58,36).

Omdat ze vanwege de nieuwe regelgeving van de IAAF moest uitwijken naar de langere afstanden, ontbrak Semenya een tijdje op de 800 meter. Ze behoort volgens de internationale atletiekbond biologisch gezien tot de “mannelijke atleten met vrouwelijke geslachtskenmerken”.
De IAAF wil dat deze atletes medicijnen gaan gebruiken om hun testosteronspiegel omlaag te krijgen. Daarmee zou hun fysieke voordeel kleiner worden en het deelnemersveld qua niveau dichter naar elkaar toe kruipen.
Semenya vindt wel gehoor bij rechtbank in Zwitserland
Semenya vocht de nieuwe regels van de IAAF voor afstanden tussen 400 meter en 1.609 meter (1 mijl) aan bij het CAS, maar verloor. Ze vond daarna wel gehoor bij een rechtbank in Zwitserland.
De tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene mag in afwachting van een definitief vonnis zonder gebruik van medicatie weer deelnemen aan wedstrijden op haar favoriete afstand.
“Ik zal de IAAF niet langer toestaan om mij en mijn lichaam te gebruiken. In het verleden was ik een proefkonijn waarmee geëxperimenteerd werd”, aldus Semenya.
“Ik moest medicatie nemen om te zien hoe mijn testosteronspiegel zou reageren. Ik voelde me constant ziek, maar de IAAF wilde nog strengere eisen, zonder dat alles over mogelijke bijwerkingen bekend is.”
-nu.nl-