Espérance definitief uitgeroepen tot winaar Afrikaanse Champions League

9 August 2019

Comments: 0

Donderdag 8 augustus 2019 – De Tunesische club EspĂ©rance de Tunis is alsnog uitgeroepen tot winnaar van de Afrikaanse Champions League-finale. De disciplinaire commissie van de Afrikaanse bond CAF heeft dat woensdag bepaald.
Daarmee is een eerdere beslissing van het uitvoerend comité van de CAF omgedraaid. Dat comité bepaalde dat de tweede wedstrijd van de finale tussen Espérance en het Marokkaanse Wydad Casablanca moest worden overgespeeld. Het eerste duel was in 1-1 geëindigd.
Eind mei werd het duel in het Tunesische RadÚs bij een 1-0-voorsprong voor Espérance anderhalf uur lang stilgelegd en uiteindelijk gestopt vanwege ophef rondom de videoscheidsrechter.
Namens Wydad leek Walid El Karti namelijk voor de gelijkmaker te hebben gezorgd, maar de Gambiaanse arbiter Bakary Gassama keurde de treffer onterecht af wegens buitenspel en weigerde de videobeelden te bekijken. Later bleek dat de VAR al de hele wedstrijd niet werkte. Wydad weigerde daarop verder te spelen.
Wydad krijgt ook boete
De CAF bepaalde daarop dat het duel overgespeeld moest worden, maar Espérance vocht die beslissing aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. Dat orgaan bepaalde dat het uitvoerend comité van de CAF niet het recht had om te beslissen dat de wedstrijd opnieuw gespeeld moest worden.
De disciplinaire commissie heeft nu besloten dat Wydad de wedstrijd heeft verloren, omdat de spelers niet verder wilden spelen. De club krijgt bovendien een boete van 20.000 dollar (bijna 18.000 euro) voor het verlaten van het speelveld.
Door de beslissing is Espérance automatisch winnaar van de Champions League. De club was in 2018 ook al de sterkste van Afrika. Ook mag Espérance eind dit jaar meedoen aan het WK voor clubs in Qatar.
-nu.nl-