FIFA breidt deelnemersveld WK vrouwenvoetbal uit tot 32 teams

1 August 2019

Comments: 0

Donderdag 1 augustus 2019 – Vanaf 2023 zullen 32 landen aan het WK vrouwenvoetbal meedoen, zo heeft de FIFA woensdag bepaald. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap deden er nog 24 teams mee.
Eerder deze maand liet FIFA-voorzitter Gianni Infantino al weten het deelnemersveld te willen uitbreiden. De Zwitser sprak toen ook van een verdubbeling van het prijzengeld, maar daar meldt de wereldvoetbalbond woensdag niets over.
Bij het afgelopen WK in Frankrijk was het pas de tweede keer dat het toernooi uit 24 landen bestond. Eerder deden er zestien landen mee aan het eindtoernooi. Het WK voor mannen bestaat al langer uit 32 deelnemers en wordt in 2026 zelfs uitgebreid naar 48 teams.
Tot dusver hebben Argentinië, Australië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Korea (mogelijk samen met Noord-Korea) aangegeven dat ze het WK vrouwenvoetbal van 2023 willen organiseren. In maart 2020 maakt de FIFA bekend welk land als gastheer mag optreden.
Infantino ziet uitbreiding als boost
FIFA-voorzitter Infantino ziet de uitbreiding van het WK als een boost voor het vrouwenvoetbal. “Het WK in Frankrijk maakte duidelijk dat dit het moment is om door te pakken en concrete stappen te zetten om de groei te bevorderen”, zegt hij.
“Deze uitbreiding reikt veel verder dan acht extra deelnemers. Het betekent dat vanaf nu nog tientallen landen een programma voor vrouwenvoetbal zullen opzetten in de wetenschap dat ze een realistische kans hebben om zich voor het WK te plaatsen.”
De Oranjevrouwen grepen op het afgelopen WK naast de wereldtitel. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman reikte begin deze maand tot de finale, waarin topfavoriet de Verenigde Staten met 2-0 te sterk was.
-nu.nl-