Fifa wil snel einde maken aan stadionverbod voor vrouwen in Iran

19 September 2019

In: Sport
Comments: 0

Donderdag 19 September 2019 – De FIFA werkt hard aan het zo snel mogelijk een einde maken aan het veelbesproken stadionverbod voor vrouwen in Iran, zo heeft voorzitter Gianni Infantino donderdag in een verklaring gezegd.

“Ik heb goede hoop dat de Iraanse bond en de plaatselijke autoriteiten gehoor geven aan onze herhaaldelijke verzoeken om deze onaanvaardbare situatie aan te pakken”, zegt Infantino in zijn verklaring.

“Ik heb recent verschillende keren contact met ze gehad. Een delegatie van de FIFA is momenteel in Iran en ik verheug me op goed nieuws. Onze mening is duidelijk: vrouwen moeten worden toegelaten in de stadions.”

Er is de laatste tijd veel te doen om het stadionverbod voor vrouwen in Iran. Anderhalve week geleden overleed een vrouw nadat ze zichzelf in brand had gestoken toen ze hoorde dat ze mogelijk de gevangenis in moest wegens het betreden van een stadion.

Veel vooraanstaande Iraanse (ex-)voetballers willen af van het in hun ogen gedateerde verbod, maar de nationale voetbalbond en de autoriteiten staan dat vooralsnog niet toe.

‘Dit is het moment voor verandering’

De 49-jarige Infantino heeft goede hoop dat het omstreden verbod op korte termijn afgeschaft wordt, als beseft hij dat er veel voor nodig is om voor een kentering te zorgen.

“We snappen dat het wat tijd kost om dit op een goede en veilige manier voor elkaar te krijgen, maar dit is het moment voor verandering”, aldus de Zwitser. “De FIFA verwacht een positieve ontwikkeling, die wordt ingezet bij de eerstvolgende thuiswedstrijd in oktober.”

Iran speelt op 10 oktober in het Azadi Stadium in Teheran tegen Cambodja in het kader van de WK-kwalificatie. Vijf dagen later wordt in en tegen Bahrein gespeeld.

-nu.nl-