Turkije riskeert straf UEFA omdat spelers opnieuw salueren na doelpunt

16 October 2019

Comments: 0

Dinsdag 15 oktober 2019 – De Turkse voetbalbond riskeert een straf van de UEFA. In het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (1-1) werd de gelijkmaker maandag op controversiële wijze gevierd en dat gebeurde vrijdag tegen Albanië (1-0) ook al.

Na het doelpunt van verdediger Kaan Ayhan in Parijs salueerden de spelers richting de fans, als verwijzing naar het Turkse leger, dat onlangs het noordoosten van Syrië binnenviel en daar vecht met Koerdische strijdkrachten. Ook na de wedstrijd werd het gebaar gemaakt.

De UEFA staat geen politieke statements toe in het voetbal en had Turkije al op de radar nadat de spelers vrijdag het winnende doelpunt van spits Cenk Tosun tegen Albanië op dezelfde manier vierden. Een woordvoerder liet toen weten dat de situatie onderzocht wordt.

Na de wedstrijd tegen Albanië plaatste de Turkse bond bovendien een foto op Instagram waarop te zien is dat de gehele selectie en staf salueert, waarbij de zege in de tekst werd opgedragen aan het leger.

Vooralsnog heeft de UEFA niet gereageerd op de manier waarop het doelpunt van verdediger Ayhan tegen Frankrijk werd gevierd.

St. Pauli zet Sahin uit selectie
Dat de situatie in Syrië ook in de voetbalwereld de gemoederen bezighoudt, bleek maandag al. Tweede Bundesliga-club St. Pauli zette aanvallende middenvelder Cenk Sahin toen uit de selectie.

De 25-jarige Sahin, die overigens geen international is, had zich in een post op Instagram achter het Turkse leger geschaard. Sahin mag niet meer meetrainen bij St. Pauli, waar hij nog een contract tot medio 2021 heeft.

In groep H van de EK-kwalificatiereeks heeft zowel koploper Turkije als nummer twee Frankrijk negentien punten. Beide landen zijn daarmee hard op weg naar deelname aan het EK.
-nu.nl-