Wim Suurbier op 75-jarige leeftijd overleden.

12 July 2020

In: Sport
Comments: 0

ZONDAG 12 JULI 2020-Ajax-icoon Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Suurbier won drie keer de Europacup 1 in de gloriejaren van Ajax. Hij droeg zestig keer het shirt van Oranje en speelde twee WK-finales.Suurbier was rechtsback in het legendarische Ajax van de jaren zeventig dat drie keer op rij de Europacup 1 won. Suurbier heeft ook nog eens de verloren WK-finales van 1974 en 1978 gespeeld met Oranje, de laatste als invaller. En dan was er nog die losbandige levensstijl van de vrolijke Suurbier die in het café net zo fanatiek was als op het veld. Maar er was óók zijn tragische zoektocht naar zakelijk geluk, de geldproblemen, de sores.Suurbier speelde bijna 400 wedstrijden voor Ajax, als loyale verdediger. Een sprintbom zo snel denderend over de rechterflank. De ideale rechtsachter voor het ‘totaalvoetbal’ dat onder Rinus Michels werd geïntroduceerd bij Ajax en het Nederlands elftal. De in Eindhoven geboren Suurbier speelde daarna nog in Duitsland bij Schalke 04, in Frankrijk bij Metz en in de nadagen van zijn loopbaan even in Hongkong en bij verschillende clubs in de Verenigde Staten. Toen de competitie daar stillag, voetbalde Suurbier op huurbasis nog voor Sparta.Suurbier noemde zichzelf ooit ‘als voetballer niet veel bijzonders’. Maar hij speelde de grootste spelers uit de wedstrijd. Het was niet voor niets dat de vedettes van Ajax en Oranje graag met hem op het veld stonden. Hij kreeg waardering van alle kanten, maar in het bijzonder van Piet Keizer met wie hij een speciale band had. Suurbier was keihard als het moest, maar niet een verdediger die kickte op harde overtredingen. ,,Ik erken altijd meteen schuld en steek mijn hand op naar de scheidsrechter om dat duidelijk te maken. Maar het móét nu eenmaal: het gaat om veel geld, je kunt niet zomaar iemand even een doelpunt laten maken. Ik zou niet iemand kunnen schoppen of slaan als de bal er niet is. Dat vind ik minderwaardig.’’
AD/NL-