Atletencommissie vindt dat olympiërs bijna gedwongen worden tot vaccinatie

30 September 2021

Comments: 0

Donderdag 30 September 2021- De Nederlandse atletencommissie vindt dat sporters die willen meedoen aan de Olympische Spelen van Peking min of meer worden gedwongen om zich te laten vaccineren. Wie begin volgend jaar ongevaccineerd naar Peking gaat, moet bij aankomst eerst drie weken in quarantaine.

“En dus kan je eigenlijk niet meedoen”, zegt voorzitter Hinkelien Schreuder van de atletencommissie. “Je kan geen wereldprestatie neerzetten na drie weken in quarantaine.”

Voor de Spelen van afgelopen zomer in Tokio gold een dringend advies voor alle sporters om zich te laten vaccineren. Niemand hoefde bij aankomst in quarantaine. China pakt het een stuk strenger aan. Het internationaal olympisch comité (IOC) maakte woensdag bekend dat ongevaccineerde olympiërs een verplichte quarantaineperiode van 21 dagen krijgen in China.

“Ze laten niet veel ruimte. In principe heb je dus geen keuze meer, daar komt het wel op neer”, zegt Schreuder. “De enige keuze die je hebt, is om niet te gaan.”

“Dat is de afweging die sporters nu moeten gaan maken. China is weliswaar heel groot, maar je zal daar niet een privé-ijsbaan voor je quarantaineperiode kunnen regelen. De sporters weten nu in ieder geval ver van tevoren wat de criteria en consequenties zijn. Of je het daarmee eens bent, is een tweede. In Nederland zijn we voor vrije keuze. Maar je hebt je ook te onderwerpen aan de regels van het gastland dat de Spelen organiseert.”

Schaatsbond gaat aan scenario’s werken

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF gaat sporters niet dwingen om zich te laten vaccineren. “Met NOC*NSF volgen we het beleid dat we sporters dringend adviseren om zich te laten vaccineren”, zegt technisch directeur Remy de Wit van schaatsbond KNSB.

“China maakt het nu bijna onmogelijk om ongevaccineerd deel te nemen. Drie weken in quarantaine in een hotelkamer zonder ijs, dat is natuurlijk niet fijn. We gaan de komende weken aan scenario’s werken voor sporters die zich plaatsen voor de Spelen en niet gevaccineerd zijn. Wat is de route om dan toch te komen tot een optimale prestatie? Het wordt in ieder geval een andere route dan gebruikelijk.”

Eind december vindt in Thialf het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) plaats. Daar worden de schaatstickets voor Peking verdeeld. De Spelen starten op 4 februari 2022. “We mogen sporters niet vragen of ze gevaccineerd zijn, dat maakt het wel ingewikkeld”, zegt De Wit. “De artsen van de teams hebben wel goed contact met de bondsarts en de arts van NOC*NSF. Mochten zich lastige situaties voordoen, dan moeten we dat op een goede manier oplossen.”

“Het kan betekenen dat een sporter die zich op het OKT plaatst voor de Spelen binnen niet al te lange tijd naar China moet afreizen omdat hij dan eerst 21 dagen in quarantaine moet. En hij wil daarna ook nog even trainen tot hij daadwerkelijk kan pieken. We gaan nadenken over hoe we dat zouden moeten doen.”

Team Reggeborgh, de ploeg van toppers als Kjeld Nuis, Ireen Wüst, Femke Kok en Hein Otterspeer, laat donderdag weten dat bijna al zijn sporters gevaccineerd zijn en dat de ploeg geen problemen verwacht op de Spelen. Jumbo-Visma wil voorlopig niets zeggen over het vaccinatiebeleid. Vrijdag vindt in Den Bosch de teampresentatie plaats. Naar verwachting gaat coach Jac Orie dan in op het thema.

-Nu.nl-