Circa honderd Afghaanse voetballers geƫvacueerd en naar Doha gebracht

15 October 2021

Comments: 0

Vrijdag 15 Oktober 2012-Ā Circa honderd Afghaanse voetballers, zowel mannen als vrouwen, zijn donderdag door de Qatarese regering geĆ«vacueerd uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Naar verluidt zijn twintig internationals uit het land gehaald.

De succesvolle evacuatie is bevestigd door Lolwah Al Khater, de Qatarese assistent-minister van Buitenlandse Zaken. De FIFA meldt in eenĀ verklaringĀ assistentie te hebben verleend tijdens de reddingsoperatie. De voetballers en hun familieleden zijn naar de Qatarese hoofdstad Doha gebracht en blijven daar voorlopig.

In augustus werden al 75 voetbalsters van het Afghaanse nationale team geƫvacueerd. De vrouwen vreesden voor hun leven vanwege de snelle machtsovername van de Taliban in Afghanistan.

Toen de radicaalislamitische beweging tussen 1996 en 2001 aan de macht was, kregen vrouwen met allerlei beperkingen te maken. Ze mochten niet naar school, niet werken en niet voetballen.

Uit angst voor represailles riep oud-aanvoerder Khalida Popal speelsters op foto’s waaruit blijkt dat ze voetballen van sociale media te verwijderen. Popal vluchtte al in 2016 van Afghanistan naar Denemarken.

De FIFA en spelersvakbond FIFPRO dringen er sinds augustus bij nationale regeringen op aan voetbalsters te evacueren. De wereldvoetbalbond zegt zich in te blijven zetten om meer Afghaanse sporters te evacueren.

-Nu.nl-