De experts over Rico vs Jamal: ‘Hij moet niet dezelfde fout maken als Badr’

23 October 2021

In: Sport
Comments: 0

Zaterdag 23 oktober 2021– Rico Verhoeven verdedigt zaterdag zijn zwaargewichtwereldtitel tegen Jamal Ben Saddik, een wedstrijd die door Glory breed wordt aangekondigd als de voltooiing van een trilogie. We vroegen de experts wat we kunnen verwachten.

Melvin Manhoef is MMA-vechter en voormalig kickbokser. Op 45-jarige leeftijd gaat hij binnenkort zijn laatste MMA-gevecht ooit in. ,,Ik zou zelf tegen geen van beide willen staan”, lacht hij. ,,Ze zijn allebei te groot voor mij. Ik zou het natuurlijk wel doen als ik de kans krijg, want dat is een leuke uitdaging.”

Manhoef heeft bijzonder veel zin in de wedstrijd van zaterdagavond. ,,Het is interessant omdat het 1-1 staat”, aldus de Amsterdammer. ,,De allereerste wedstrijd, dat was toevallig op mijn evenement, kreeg Jamal Rico naar de grond. En de tweede wedstrijd bij Glory was het andersom. Voor deze derde wedstrijd is het 50/50, ze zijn goed aan elkaar gewaagd.”
Kickbokstrainer- en coach Thom Harinck ziet net iets meer kans voor Rico. ,,Ik denk dat het 55/45 is”, zegt hij. ,,Het ritme van Rico is beter dan dat van Jamal, die is er natuurlijk ook even uit geweest. Maar er moet toch echt een keer een beul komen, Rico is al zo lang kampioen. Ik vind Jamal een goede vechter. Veel stoten van hem komen aan, maar zijn snelheid moet iets hoger.”
Volgens Manhoef moet Ben Saddik het echt van de eerste rondes hebben. ,,Hij moet de klus echt klaren binnen drie rondes. Jongens als Jamal en Badr vechten om mensen neer te slaan. Als Verhoeven de power van Ben Saddik in de eerste rondes kan tegenhouden wint hij na vijf rondes. Hij heeft zoveel ervaring met wedstrijden uitspelen, daar kan je niet tegenop.”

De focus op een snelle KO kan echter ook een valkuil zijn. ,,Badr ging altijd vol voor de knock-out”, legt Harinck uit. ,,Dat is een fout want dan ben je snel leeg. Jamal moet zijn conditie verdelen over vijf rondes. Het lastige is dat daar de kracht ligt van Rico. Hij groeit elke ronde in het spel, hij verdeelt zijn energie en scoort altijd z’n puntjes. Zo trekt hij de wedstrijd naar zich toe. Maar het zijn zwaargewichten, dus het leuke van de wedstrijd is dat beiden met een goede stoot-, trap- of slagwisseling neer kunnen gaan.”