Kramer gaat nog één keer all-in voor olympische titel: ‘Mooi slotakkoord’

2 October 2021

Comments: 0

Zaterdag 02 Oktober 2021- Een slecht preolympisch seizoen gaf Sven Kramer het beslissende zetje om begin mei een operatie aan zijn rug te ondergaan. De 35-jarige schaatser weet dat zijn dominantie voorbij is, maar hij gaat in zijn waarschijnlijk laatste schaatswinter nog één keer vol voor olympisch goud.

Hij heeft geen behoefte aan een afscheidstournee. Aan na elke wedstrijd weer vragen moeten beantwoorden over zijn toekomst als schaatser. Aan verhalen over de laatste keer in Salt Lake City, of de laatste keer in Calgary. En daarom kondigt Kramer nog niet aan dat hij 100 procent zeker stopt na dit seizoen.

“Het is best aannemelijk dat dit mijn laatste winter is”, zei de Fries vrijdag bij de presentatie van zijn ploeg Jumbo-Visma in Den Bosch. “Maar ik heb weinig zin om daar nu al heel erg mee bezig te zijn. Dat leidt me namelijk af van mijn doel: ik hoop me te plaatsen voor de Spelen van Peking en daar voor een mooi slotakkoord te zorgen.”

Voor een sporter met het palmares van Kramer zou eigenlijk alleen een vijfde olympische titel een mooi slotakkoord zijn, en dan het liefst een vierde gouden medaille op rij op de 5 kilometer. Maar sinds zijn overwinning bij de Spelen van 2018 in Pyeongchang heeft de dertigvoudig wereldkampioen nog maar één zege geboekt op zijn favoriete afstand, bij het EK allround van 2019.

“Ik ben me er terdege van bewust dat de vanzelfsprekendheid van het winnen er niet meer is”, aldus Kramer. “Maar dat is ook wel weer uitdagend. Als ik geen kansen op de winst in Peking meer zag, dan had ik hier nu niet gezeten. De basisvoorwaarden wat betreft conditie en kracht zijn prima in orde, misschien wel beter dan in mijn beste jaren. Maar het moet op het ijs allemaal op zijn plek vallen.”

-Nu.nl-