Ook in triathlon treden oud-sporters naar buiten over grove misstanden

15 October 2021

Comments: 0

Vrijdag 15 September 2021- Na het turnen en het dansen wordt ook de triatlonsport geconfronteerd met signalen van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van gesprekken met tien oud-sporters.

Uit de verklaringen blijkt dat sporters op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC) soms jarenlang blootstonden aan grensoverschrijdend gedrag. Er wordt daarbij gesproken van een angstcultuur, fysieke en mentale verwaarlozing of mishandeling en machtsmisbruik door coaches en begeleiders.

Verder wordt verteld dat de prestatiedruk erg hoog was en dat er een sterke dwang was om af te vallen. Bij een deel van de sporters leidde dat tot depressies, eetstoornissen, chronische pijn in het lichaam en zelfmoordneigingen.

De 27-jarige Charissa Zijlstra is een van de triatleten die haar verhaal doet. “Ik kocht stiekem afslankpillen en verzweeg dat voor mijn ouders en trainers”, zegt ze. “De nadruk lag zo op ons gewicht dat ik alleen maar bezig was met afvallen terwijl we vier keer per dag trainden.”

NTB laat onder druk onafhankelijk onderzoek uitvoeren

De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) zou meerdere signalen van sporters hebben genegeerd, al besloot de bond dit jaar op aandringen van een aantal topatleten en het Centrum Veilig Sport Nederland wel een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren. De resultaten van dat onderzoek, uitgevoerd door het bureau Fijbes Consultancy & Training, worden eind volgende week verwacht.

NTB-directeur Rembert Groenman laat in Trouw weten dat je de misstanden niet kunt vergelijken met de verhalen uit de turnwereld. Wel erkent hij dat er op het trainingscentrum in Sittard “ongetwijfeld zaken gebeuren die niet fijn zijn” en dat de bond die “bloedserieus” neemt.

“Als het rapport aangeeft dat er fouten zijn gemaakt op het NTC, dan moeten we ruimhartig excuses aanbieden”, aldus Groenman. “En elkaar recht in de ogen kijken. Om vervolgens daar als bond zo snel als mogelijk mee aan het werk te gaan.”

Turnrapport leidde tot excuses en vergoeding

Eerder dit jaar kwamen er al misstanden in het turnen aan het licht, deze week gevolgd door signalen uit de danswereld, via klokkenluider Kim Koumans. Tijdens een daaropvolgend debat in de Tweede Kamer kondigde demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) onder meer aan dat er een onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de topsport komt.

Eerder dit jaar werd het rapport Ongelijke leggers gepubliceerd. Uit dat onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in het turnen kwam naar voren dat twee derde van de oud-sporters te maken heeft gehad met fysieke of mentale mishandeling.

In het rapport werd gepleit voor excuses en een financiële tegemoetkoming voor de slachtoffers. De Nederlandse turnbond en sportkoepel NOC*NSF hebben de slachtoffers inmiddels excuses aangeboden.

NOC*NSF maakte eerder deze week ook bekend dat de turnslachtoffers ieder snel een financiële compensatie van 5.000 euro krijgen.

-Nu.nl-