Teamsprintsters ondanks Europese titel niet welkom op WK door UCI-regel

12 October 2021

Comments: 0

Dinsdag 12 Oktober 2021- De Nederlandse teamsprintsters, die vorige week Europees kampioen werden, ontbreken op de WK baanwielrennen. De internationale wielrenunie UCI houdt vast aan de regel dat continentale kampioenen alleen welkom zijn als hun land heeft voldaan aan de eis om aan ten minste één wedstrijd uit de Nations Cup te hebben deelgenomen.

Dat is mede door de coronapandemie niet gebeurd. Ook Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik, Europees kampioen op de koppelkoers, ontbreken vanwege de regels van de UCI volgende week op de WK.

Directeur Thorwald Veneberg van de Nederlandse wielerunie KNWU lichtte de rensters en renners dinsdagochtend in. “We hebben lange discussies gevoerd met de UCI, maar ze houden vast aan hun standpunt.”

Het is een forse tegenvaller voor Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet, die bij de EK in Grenchen in wisselende samenstellingen tot twee keer toe een wereldrecord reden.

Bij de teamsprint komen tegenwoordig ook bij de vrouwen drie in plaats van twee rensters in de baan. Zij leggen drie ronden af, waarbij er telkens één renster afvalt.

-Nu.nl-