Triathlon Bond gaat vervolgonderzoek doen naar misstanden op trainingscentrum

30 October 2021

Comments: 0

Zaterdag 30 Oktober 2021- De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) kondigt een vervolgonderzoek aan naar de sociale veiligheid op het nationaal trainingscentrum (NTC) in Sittard in het verleden. De aanleiding daartoe zijn de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar misstanden binnen het NTC.

Nederlandse triatleten zeiden twee weken geleden in Trouw in het verleden psychisch en fysiek mishandeld te zijn op het NTC. De oud-sporters vertelden dat de prestatiedruk ontzettend hoog was, met een sterke dwang om af te vallen. Triatleten hadden te maken met depressies, eetstoornissen, chronische pijn en zelfmoordneigingen.

De bond reageerde ontzet op de verhalen, maar gaf ook aan dat hij eerder dit jaar op aandringen van een aantal topatleten en het Centrum Veilige Sport Nederland een onafhankelijk onderzoek liet doen naar de sociale veiligheid binnen het NTC. Dat rapport, opgesteld door het bureau Fijbes Consultancy & Training, is nu binnen, maar de inhoud maakt de bond nog niet bekend, meldt algemeen directeur Rembert Groenman.

“Het is van belang dat we dit proces met de grootste zorgvuldigheid doorlopen”, zegt hij. “Ten eerste gaan we de direct betrokkenen van het onderzoek informeren. We doen dit bewust nadat alle atleten en coaches terug zijn uit Portugal en Abu Dhabi. Direct daarna informeren we ook de Triathlonraad.”

Een van die vervolgstappen is een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke misstanden op het NTC in het verleden. “We weten nu hoe de huidige triatleten de situatie op het nationale trainingscentrum ervaren, maar de recente en zeer zorgwekkende signalen van oud-triatleten maakt een onderzoek naar de sociale veiligheid in het verleden noodzakelijk”, aldus Groenman.

-Nu.nl-