Afrika steunt tweejaarlijks WK en wil eigen Super League oprichten

25 November 2021

Comments: 0

Afrikaanse landen scharen zich massaal achter het FIFA-plan voor een tweejaarlijks WK. Daarnaast worden er plannen gemaakt voor een Afrikaanse Super League, een voorstel dat eerder in Europa tot een storm van kritiek en verzet leidde.

Vrijdag vindt er een buitengewoon congres van de Afrikaanse bond CAF plaats in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het tweejaarlijkse WK en de Super League zijn daarbij de belangrijkste onderwerpen van gesprek.

“Ontwikkelingslanden zullen veel profijt hebben van een tweejaarlijks WK”, zegt CAF-voorzitter Patrice Motsepe (op de foto links naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino). “Ik verwacht dat een grote meerderheid van onze 54 lidstaten vóór gaat stemmen.”

De Africa Cup wordt nu al elke twee jaar gehouden, in tegenstelling tot het EK dat wel elke vier jaar plaatsvindt. Dat levert de Afrikaanse bonden veel meer inkomsten op.

FIFA-voorzitter Infantino hoopt het plan voor een tweejaarlijks WK er de komende maanden doorheen te krijgen. Het idee stuitte vooral in Europa en Zuid-Amerika op veel verzet, vanwege de vrees voor een overvolle speelkalender.

In oktober lieten de Europese landen weten unaniem tegen het plan te zijn, dat “verschrikkelijke gevolgen” kan hebben voor het voortbestaan van lokale clubs en competities. Op 20 december wordt het plan verder besproken bij een FIFA-bijeenkomst.

Super League in Afrika wel populair plan

In Caïro wordt vrijdag naar verwachting ook ingestemd met de invoering van een Afrikaanse Super League. Daarin moeten de beste twintig clubs van het continent het tegen elkaar opnemen.

Eerder stuitte een soortgelijk project in Europa op veel weerstand, waarna negen van de twaalf betrokken topclubs zich snel terugtrokken.

De Afrikaanse Super League moet geen gesloten systeem worden: jaarlijks zullen één of twee ploegen promoveren en degraderen. “De Super League van Afrika is een nieuwe competitie die extra geld moet opleveren”, zegt Motsepe.

“Clubs worden nu nog beperkt door de landsgrenzen wat inkomsten betreft. Deze nieuwe competitie kan daar een einde aan maken.”

Nu.nl-