Nederland virtueel zeker van toekomstig tweede ticket voor groepsfase CL

5 November 2021

Comments: 0

Vrijdag 05 November 2021-Ā Nederland heeft opnieuw een belangrijke stap gezet op de coĆ«fficiĆ«ntenranglijst van de UEFA. Door de resultaten van deze week in Europa is Nederland voor het eerst virtueel zeker van twee rechtstreekse Champions League-tickets in de toekomst.

De zeges van Ajax, AZ en Feyenoord en het gelijkspel van PSV leverde Nederland in totaal 1,4 punt op voor de coƫfficiƫntenlijst op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld.

Een overwinning is goed voor twee punten een gelijkspel voor Ć©Ć©n punt, maar dat aantal moet gedeeld worden door het aantal clubs waarmee een land het Europese seizoen is begonnen (in het geval van Nederland zijn dat er vijf).

Nummer zes Portugal behaalde deze week minder punten en daardoor is het verschil kleiner geworden. Op de huidige ranglijst is die winst verwaarloosbaar – nummer zeven Nederland staat nog altijd ver achter de Zuid-Europeanen (47,049 om 40,500 punten) – maar met het oog op de toekomst staan de zaken er heel anders voor.

De coƫfficiƫntenranglijst wordt namelijk gebaseerd op de prestaties van de Nederlandse clubs in de laatste vijf seizoenen. Dat betekent dat volgend seizoen de punten uit het seizoen 2017/2018 wegvallen. Nederland presteerde toen dramatisch (2,900), terwijl Portugal (9,666) en ook nummer vijf Frankrijk (11,500) juist een berg punten verliezen.

Dat verschil is zo groot, dat Nederland – zoals het er nu voorstaat – Portugal vanaf volgend seizoen al voorbij is gestreefd op de coĆ«fficiĆ«ntenlijst en de zesde plek bezet. Dat is een cruciale positie, want de nummers Ć©Ć©n Ć©n twee van de Eredivisie krijgen dan een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League.

Nu.nl-