NOC*NSF plaatst ‘grote vraagtekens’ bij corona maatregelen voor sportclubs

2 November 2021

Comments: 0

Dinsdag 02 November 2021-Ā Sportkoepel NOC*NSF plaatst “grote vraagtekens” bij coronamaatregelen die leiden tot beperking van de toegang tot sportclubs. Het demissionaire kabinet presenteert dinsdagavond op een persconferentie aangescherpte maatregelen om het snel stijgende aantal coronapatiĆ«nten terug te dringen.

Die aangescherpte maatregelen hebben ook invloed op sportaccommodaties. Zo krijgen sportclubs waarschijnlijk de opdracht om op hun complex de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs beter te gaan naleven.

“We hebben grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, de handhaafbaarheid en ook het nut van mogelijke maatregelen die de toegang tot sporten gaan beperken”, zegt een woordvoerder van NOC*NSF dinsdag.

“Voor ongeveer tien miljoen mensen geldt dat ze wekelijks sporten, van wie bijna de helft op een sportclub. Daarmee houden zij hun weerstand en gezondheid op peil. Actief sporten heeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd in plaats van beperkt moeten worden.”

Zwembaden willen niet meewerken aan QR-check

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), Eerste Nederlandse Vak Opleiding Zwemonderwijzers (ENVOZ) en ZwemOnderwijs Nederland (ZON) lieten dinsdag al weten niet te willen meewerken aan een verplichte controle van het coronatoegangsbewijs in zwembaden.

Naast voor sportclubs en zwembaden lijkt het coronatoegangsbewijs ook verplicht te gaan worden bij sportscholen. Die maatregel zou dan vanaf vrijdag moeten gelden.

Mensen in Nederland konden de afgelopen weken – na de afschaffing van de anderhalvemeterregel eind september – zonder maatregelen sporten. Dat was daarvoor lange tijd niet het geval, waardoor veel sportverenigingen maanden dicht bleven.

Nu.nl-