OM vervolgt voetballer Quincy Promes voor poging tot doodslag van neef

19 November 2021

Comments: 0

Vrijdag 19 November 2021- Oranje-international Quincy Promes wordt vervolgd voor poging tot doodslag van zijn neef, zo maakt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdag bekend. De oud-Ajacied werd bijna een jaar geleden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij.

De 29-jarige Promes, die na zijn arrestatie twee dagen vastzat en sindsdien weer op vrije voeten is, wordt vervolgd voor “poging tot doodslag, dan wel zware mishandeling”. De voetballer ontkent elke vorm van betrokkenheid.

Promes zou zijn neef in de zomer van 2020 bij een uit de hand gelopen familiefeest in Abcoude met een mes in zijn knie hebben gestoken, met zwaar letsel tot gevolg. In juli liet het OM op basis van politieonderzoek al weten de intentie te hebben om de Amsterdammer te vervolgen.

“De definitieve beslissing zou volgen nadat eventuele onderzoekswensen van de advocaat van de verdachte waren toegekend en uitgevoerd. Dat is inmiddels grotendeels gebeurd”, meldt het OM donderdag. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

In juni zei de neef van Promes tegen De Telegraaf dat de stemming op het feest omsloeg en dat hij Promes plotseling op zich af zag stormen. Hij denkt dat erger leed is voorkomen doordat hij achteroverviel. Daardoor werd hij naar eigen zeggen niet in zijn bovenlichaam, maar in zijn knie geraakt.

Promes mag blijven voetballen

Omdat Promes niet aan de rechter-commissaris is voorgeleid, is hij vrijgelaten zonder voorwaarden. Het betekent dat hij de zaak in vrijheid mag afwachten en voorlopig dus kan blijven spelen voor zijn club Spartak Moskou.

Promes verruilde Ajax in februari van dit jaar na zo’n anderhalf jaar voor de Russische club, waarvoor hij al eerder speelde. Afgelopen zomer was hij present op het EK, waar Oranje onder leiding van Frank de Boer in de achtste finales werd uitgeschakeld door Tsjechië.

De aanvaller kwam op het toernooi bij de laatste twee wedstrijden (duels met Noord-Macedonië en Tsjechië) als invaller het veld in. Dat waren zijn 49e en 50e interland. Hij scoorde zeven keer voor Oranje. Bondscoach Louis van Gaal besloot Promes niet meer te selecteren. “Als een speler in zo’n zaak verwikkeld is, heeft hij veel meer moeite om de focus op de wedstrijd te houden. In Rusland ben je ver weg, maar in Nederland heel dichtbij”, zei Van Gaal.

Promes begon zijn loopbaan als prof bij FC Twente en kwam in clubverband naast zijn periodes bij Ajax en Spartak Moskou uit voor Go Ahead Eagles en Sevilla.

Nu.nl-