Pijnlijk verlies Kloof en Oranje

27 November 2021

Comments: 0

Zaterdag 27 november 2021- Nederland heeft bij de start van de Europese kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap basketbal een pijnlijke nederlaag geleden. Ondanks zestien punten van Charlon Kloof werd vrijdag in het Topsportcentrum in Almere-Stad met 77-79 verloren van Ijsland. Maandag wacht de confrontatie met Italië.

Kloof, die professioneel basketbalt in Portugal, scoorde vier van de acht veldbaskets en één van de drie three-pointers. Verder benutte hij vijf van de zes vrije worpen, had hij drie steals, twee defensive rebounds en één assist. Hij maakte drie fouten en had twee turnovers. De in Suriname geboren guard stond in de basis en speelde 26 minuten en 46 seconden, het langst van zijn teamgenoten.

Met twee vrije worpen – zijn eerste punten – bracht hij Nederland met 4:52 voor het eerst op voorsprong: 12-10. Echter, het was IJsland dat de quarter met een 23-19 voorsprong afsloot. Oranje had bij 3:11 in de tweede periode zijn grootste voorsprong (39-34), maar opnieuw was het de tegenstander die met een voorsprong (44-41) de quarter afsloot.

Na de rust scoorde Kloof Nederlands eerste basket (43-46), maar IJsland maakte vervolgens negen punten op rij (43-55) en had zijn grootste voorsprong van de game. Met een vrije worp gaf Kloof bij 6:15 de aanzet tot een 11-2 run, die de score op 54-57 bracht. Nederland naderde met 1:40 nog tot op één punt (58-59), maar sloot de periode af met een 58-62 achterstand.

Worthy de Jong, die ook Surinaamse roots heeft, had achtereenvolgens een block, defensive rebound en bracht uit een lay-up de stand op 62-62 met 8:54 te gaan. Hij bracht Oranje zelfs op voorsprong met 6:38 (66-64), maar IJsland ging op een 7-0 run en keek niet meer achterom.

Worthy de Jong (6) scoort voor Nederland ondanks dat Kristofer Acox (19) hem dat probeert te beletten.

De genadeslag kwam met 1:35 toen Martin Hermannson een three-pointer maakte en IJsland op 77-68 bracht. Kloof had daarna nog een steal, een dunk en three-pointer met drie seconden te gaan en De Jong daarvoor een lay-up, maar Oranje schoot te kort. De Jong eindigde met twaalf punten, zeven rebounds, twee assists, twee steals en één block.

In groep H gaan na de eerste speeldag Rusland en IJsland aan kop met elk twee punten. De Russen versloegen Italië met 92-78. Nederland en Italië hebben er beide één punt. De twee koplopers treffen elkaar maandag in het Yubileyniy Sport Complex in Sint-Petersburg. Italië is in het Mediolanum Forum in Milan gastheer van Nederland.

Tussen november en juni 2022 zullen de 32 Europese landen elk zes kwalificatieduels op uit- en thuisbasis spelen. De top drie van elke poule stroomt door naar de tweede ronde, die tussen augustus 2022 en februari 2023 wordt afgewerkt. Uiteindelijk kwalificeren twaalf zich voor de FIBA Basketball World Cup 2023 (25 augustus-10 september) in de Filippijnen, Japan en Indonesië. Uw browser ondersteunt helaas geen iFrames