Americanfootballicoon John Madden op 85-jarige leeftijd overleden

29 December 2021

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 29 december 2021 – De legendarische Americanfootballcoach John Madden is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden, zo heeft de National Football League (NFL) bekendgemaakt. De boomlange Amerikaan werkte na zijn sportcarrière als televisiecommentator en -analyticus.

Madden won begin 1977 als coach de Super Bowl met Oakland Raiders, de voorloper van Las Vegas Raiders. Het reguliere seizoen werd toen met een record van dertien zeges en slechts één nederlaag afgesloten. In de strijd om de Super Bowl werd Minnesota Vikings overtuigend met 32-14 verslagen.

Als coach van de Raiders noteerde Madden in tien seizoenen (tussen 1969 en 1978) 103 overwinningen, 32 nederlagen en 7 gelijke spelen. Geen coach met minstens honderd wedstrijden heeft een hoger winstpercentage.

Madden was al beroemd als trainer, maar zijn tijd daarna als tv-analyticus verbond hem voor altijd met de NFL. Hij begon bij CBS en werkte daarna ook bij Fox, ABC en NBC. Madden won liefst zestien Emmy-awards in zijn tv-carrière, die hij in 2008 afsloot.

In 2006 werd Madden opgenomen in de Pro Football Hall of Fame. Hij leende zijn naam ook aan een reeks videospelletjes: Madden NFL.

-nu.nl-