Dit moet je weten over het WK darts dat woensdag met tien Nederlanders begint

15 December 2021

Comments: 0

Woensdag 15 December 2021- Liefst tien Nederlandse komen in actie op het WK darts dat woensdag begint in Londen. Zo keert dartsicoon Raymond van Barneveld terug op het mondiale toernooi en jaagt Michael van Gerwen op zijn vierde wereldtitel.

Van Gerwen voerde jarenlang de PDC Order of Merit aan, maar staat voorafgaand aan het toernooi in Alexandra Palace op de derde plek. Titelverdediger Gerwyn Price voert sinds het begin van dit jaar de ranglijst aan. De Welshman pakte vorig jaar zijn eerste wereldtitel door in de finale af te rekenen met Gary Anderson.

Het laatste WK verliep voor Nederland teleurstellend. Van Gerwen werd in de kwartfinales kansloos uitgeschakeld door Dave Chisnall (5-0). Dirk van Duijvenbode was samen met Van Gerwen de beste Nederlander en werd bij de laatste acht uitgeschakeld door Anderson (5-1).

Van Gerwen, die een bye heeft voor de eerste ronde, is bij de loting gekoppeld aan de winnaar van de partij tussen de Engelsman Chas Barstow (de nummer 101 van de wereld) en de excentrieke Canadees John Norman Jr., die debuteert op een WK. De Nederlander komt zaterdag voor het eerst in actie.

Van Duijvenbode, als zeventiende geplaatst in Londen, neemt het in zijn eerste partij mogelijk op tegen landgenoot Jermaine Wattimena. Wattimena moet dan in de eerste ronde wel afrekenen met de Rus Boris Koltsov.

Pittige loting voor Van Barneveld

De 54-jarige Van Barneveld maakte begin dit jaar zijn rentree als profdarter, nadat hij eind 2019 stopte na een pijnlijke nederlaag in de eerste ronde van het WK. De huidige nummer 68 van de wereld beleefde een wisselvallige rentree op het hoogste niveau, maar presteerde goed genoeg om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap.

Van Barneveld neemt het maandag in de eerste ronde op tegen de Filipijn Lourence Ilagan. Als ‘Barney’ wint, krijgt hij in de tweede ronde te maken met een veel bekendere tegenstander: Rob Cross. De Engelsman is als elfde geplaatst en werd vier jaar geleden wereldkampioen.

Danny Noppert en Vincent van der Voort hebben net als Van Gerwen en Van Duijvenbode een bye voor de eerste ronde. Noppert treft de Engelsman Jason Heaver of de Australiër Gordon Mathers en Van der Voort lootte een partij tegen de Engelsman Adam Hunt of de Kroaat Boris Krcmar.

Ron Meulenkamp moet al in de eerste ronde in actie komen tegen Lisa Ashton. De 51-jarige Engelse en haar landgenote Fallon Sherrock zijn de enige twee vrouwen in het deelnemersveld van 96 darters. De revelatie van het WK van twee jaar geleden strijdt in de eerste ronde tegen de 57-jarige Engelsman Steve Beaton.

Finale WK darts op 3 januari

Debutant Martijn Kleermaker neemt het in de eerste ronde op tegen de Griek John Michael, Chris Landman treft de Engelsman Scott Mitchell bij zijn eerste optreden ooit op het WK en Maik Kuivenhoven lootte Ky Smith.

De negentienjarige Smith gaat samen met zijn vader Raymond Smith geschiedenis schrijven op het WK. De Australiërs zijn de eerste vader en zoon die beiden meedoen aan hetzelfde wereldkampioenschap.

De finale van het WK darts is net als vorig jaar op 3 januari. Vooralsnog is er gewoon publiek welkom bij het mondiale eindtoernooi, al moeten toeschouwers wel gevaccineerd, getest of hersteld zijn van het coronavirus.

Nu.nl-