Hoofd WK-organisatie: ‘Homo welkom in Qatar, maar niet hand in hand op straat’

1 December 2021

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 01 december 2021 – Homoseksuele voetbalsupporters kunnen hun geaardheid tijdens het komende WK in Qatar beter niet in het openbaar tonen. Dat zegt Nasser Al Khater, het hoofd van het organisatiecomitĆ© van het toernooi dat over iets minder dan een jaar begint.

Al Khater erkent in een interview met CNN dat zijn land strikte richtlijnen hanteert voor het uiten van homoseksualiteit in het openbaar. “Homoseksualiteit is hier niet illegaal, maar net als in veel andere landen is het homohuwelijk hier niet toegestaan.”

“In sommige andere landen is meer tolerantie ten aanzien van openlijke uitingen van affectie en genegenheid. Qatar en de regio zijn wat conservatiever. We vragen de voetbalfans dat te respecteren. Wij respecteren andere culturen ook en we verwachten dat anderen onze cultuur eveneens respecteren.”

Overigens wordt het in Qatar en andere Arabische landen ook niet op prijs gesteld als heterostellen bijvoorbeeld hand in hand over straat lopen. Seks buiten het huwelijk is in het land verboden.

De Australische voetballer Josh Cavallo, die eerder dit jaar uit de kast kwam als homoseksueel, zei onlangs dat hij zich niet veilig zou voelen als hij in Qatar zou moeten spelen. Al Khater vindt dat jammer om te horen: “Cavallo is welkom in Qatar. Niemand wordt hier bedreigd of zou zich onveilig moeten voelen. We zijn een tolerant en gastvrij land.”

-nu.nl-