Opnieuw supportersgeweld in Frankrijk: Olympique Lyon verbiedt fans nog mee te reizen.

18 December 2021

Comments: 0

Zaterdag 18 December 2021- Supporters in Frankrijk hebben zich zaterdagmiddag  voor de zoveelste keer dit seizoen van hun slechtste kant laten zien. De bekerwedstrijd tussen Paris FC en Olympique Lyon werd halverwege gestaakt na ongeregeldheden op de tribunes en op het veld van het Stade Charléty in het zuiden van Parijs, waar het 1-1 stond toen het kort voor rust helemaal misging. De ongeregeldheden begonnen op de tribune, nadat er over en weer met vuurwerk werd gegooid vanuit en richting het uitvak met de meegereisde supporters uit Lyon. De problemen verplaatsten zich daarna al snel richting het veld, nadat tientallen toeschouwers over de atletiekbaan richting het veld renden. De spelers van beide teams sprintten daarop de kleedkamers in, maar keerden niet meer terug. De arbitrage en voetbalbond besloten het bekerduel definitief te staken.

Paris FC, dat vierde staat in de Ligue 2, kwam in zevende minuut op voorsprong via spits Gaëtan Laura. Kort voor rust maakte Lyon-spits Moussa Dembélé de gelijkmaker namens de ploeg van Peter Bosz, maar daarna sloeg direct de vlam in de pan in het stadion waar plek is voor 20.000 toeschouwers. De competitieduels van Paris FC trekken ondanks de ambitieuze plannen van de club nauwelijks publiek, maar vanavond zat het stadion goed vol.

De spelers van beide teams kwamen zonder fysieke aanvaring met de veldbestormers het veld af, maar voor de spelers van Olympique Lyon is het al de tweede gestaakte in vier weken tijd. Op zondag 21 november ging het al na een paar minuten mis in de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille, nadat Dimitri Payet bij het nemen van een hoekschop werd bekogeld met een flesje. Er werd die avond nog lang gepraat, maar na zo’n twee uur werd besloten de wedstrijd definitief te staken. De wedstrijd tegen Marseille zal binnenkort overgespeeld moeten worden in een leeg stadion, maar met de aanhoudende supportersproblematiek in Frankrijk lijkt de kans steeds groter te worden dat alle stadions binnenkort gesloten zullen worden door de bond of overheid.

Lyon verbiedt fans nog mee te reizen naar uitwedstrijden. ,,Meer dan ooit willen we hooliganisme verbannen uit het voetbal”, meldt de club. “Daarom verbieden we fans tot nader order en tot de daders geïdentificeerd zijn mee te reizen naar uitwedstrijden.”

De Franse sportminister Roxana Maracineanu liet zaterdag aan de krant L’Équipe weten de Franse voetbalbond FFF nog meer onder druk te zetten om zware straffen op te leggen. De voorzitter van de voetbalbond, NoĂ«l Le GraĂ«t, noemde de gebeurtenissen ,,catastrofaal” voor het voetbal. Maandag komt de disciplinaire commissie van de FFF bijeen. Eerder waren er ook al grote problemen bij onder meer een thuiswedstrijd van Nice.

BRON :  AD.NL