Politici roepen sportbonden op kritischer te kijken naar toewijzing toernooien

21 December 2021

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 21 december 2021 – 23 ministers en staatssecretarissen uit Europa hebben de internationale sportfederaties dinsdag in een open brief opgeroepen om beter na te denken bij de toewijzing van grote sporttoernooien aan landen.

Transparantie, democratie en aandacht voor mensenrechten en arbeidsregels moeten daarbij volgens de politici centraal staan. Paul Blokhuis, de Nederlandse demissionaire staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, behoort tot de ondertekenaars van de brief.

“Veel internationale sportfederaties zijn transparant en democratisch, maar veel ook niet. Het besluitvormingsproces van deze federaties moet hervormd worden”, staat in de brief. “Het is nu tijd voor actie.”

De brief is op initiatief van de Scandinavische landen opgesteld naar aanleiding van de discussies over het WK van volgend jaar in Qatar. De keuze van de mondiale federatie FIFA voor Qatar als gastland is zeer omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in dat land.

“Die beslissing was duidelijk fout”, zegt de Deense minister Ane Halsboe-Jørgensen. “Hopelijk kan deze Europese verklaring in de toekomst helpen om te voorkomen dat een groot sportevenement als het WK voetbal in een land als Qatar belandt.”

‘We zetten politieke druk op sportfederaties’
Heel wat Europese landen, waaronder Nederland, dringen in de aanloop naar het WK aan op verbetering van de mensenrechtensituatie en de arbeidsvoorwaarden in het Arabische land. “We zetten nu politieke druk op de internationale sportfederaties”, aldus Halsoe-Jørgensen.

“In de toekomst kunnen wij en onze nationale sportfederaties deze verklaring gebruiken als bewijs dat de overgrote meerderheid van de EU-landen meer openheid en meer democratie in de internationale sport wil. Hopelijk zien we binnenkort beslissingen van sportfederaties die meer gebaseerd zijn op waarden als democratie, transparantie en mensenrechten.”

Vrijwel alle Europese ministers en staatssecretarissen die de brief hebben ondertekend, zijn in hun land verantwoordelijk voor sport.

De politici roepen de federaties ook op om meer aandacht te schenken aan de situatie van gastarbeiders, kinderen, lhbtiq+’ers en minderheden in de landen waar grote sportevenementen worden gehouden.

-nu.nl-