Tennisrevelatie Van de Zandschulp: ‘Ik geloof nu pas echt in mezelf’

26 December 2021

In: Sport
Comments: 0

Zondag 26 december 2021 – Het Nederlandse mannentennis leek een jaar geleden op sterven na dood, maar mede door de plotselinge doorbraak van Botic van de Zandschulp gloort er weer hoop aan de horizon. De 26-jarige Veenendaler over zijn plotselinge opmars in 2021, fouten uit het verleden en het nieuwe jaar. “Vroeger kon ik best wel laks zijn.”

Over Botic van de Zandschulp
Geboortedatum: 4 oktober 1995 (26 jaar)
Woonplaats: Veenendaal
ATP-ranking: 57
Beste Grand Slam-resultaat: Kwartfinales US Open
ATP-titels: 0
Twee weekjes vakantie, waarvan tien dagen in Dubai. Meer had Van de Zandschulp niet nodig om zich weer op te laden na het meest bizarre jaar uit zijn loopbaan. De Veenendaler liet alles rustig bezinken, maar was snel weer op zijn trainingsbaan in Amstelveen te vinden. Vorige week veroverde hij daar de Nederlandse titel.

“Ik ben iemand die het liefst bezig is en niet echt stil kan zitten”, zegt Van de Zandschulp. “In Dubai heb ik alles wel een beetje op een rijtje kunnen zetten. Het was een geweldig seizoen en het is best wel bizar wat er allemaal is gebeurd. Je denkt er nog weleens aan, maar ik moet zeggen dat ik het ook snel heb geaccepteerd. Je moet ook gewoon weer door naar het volgende toernooi.”

Het stoïcijnse en nuchtere karakter van Van de Zandschulp sijpelt onmiskenbaar door in zijn antwoorden. Dat hij in 2021 voor het eerst meedeed aan alle Grand Slam-toernooien, de kwartfinales van de US Open bereikte en de top honderd van de wereldranglijst binnenstormde, is op z’n minst bijzonder te noemen voor iemand die tot dit jaar nog nooit een ATP-wedstrijd won.

Een wat kritischere benadering zou zijn dat Van de Zandschulp eindelijk de potentie weet te benutten die een handjevol mensen jaren geleden al zag. “Ik kon vroeger best wel lui zijn”, geeft hij ruiterlijk toe. “Ik had een lakse warming-up, een lakse coolingdown. Vooral het fysieke aspect heb ik een tijdje onderschat, terwijl ik nu weet dat het de basis is van alles.”

“Daarnaast kon ik bij tegenslag snel bij de pakken neerzitten. Ik denk dat ik eind 2018, begin 2019 die knop heb omgezet. Sindsdien is die stijgende lijn er wel in gekomen. Nu ben ik veel professioneler. Mensen zeiden weleens tegen me dat ik dit niveau zou kunnen bereiken, maar ik had nooit het vertrouwen dat het kon. Ik denk dat ik dit jaar pas echt in mezelf ben gaan geloven.”

-nu.nl-