medische vrijstelling Djokovic wekt woede in Australië: ‘Het is een schande’

5 January 2022

Comments: 0

Woensdag 05 Januari 2022- Australische prominenten hebben met verbazing en woede gereageerd op het nieuws dat Novak Djokovic een medische vrijstelling krijgt voor deelname aan de Australian Open. De nummer één van de wereld hoeft zich niet te laten vaccineren tegen COVID-19.

“We wachten zijn presentatie af en welk bewijs hij ons levert om zijn vrijstelling te ondersteunen”, zegt de Australische minister-president Scott Morrison, die niet schroomt om in te grijpen.

“Als dat bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet. Er zouden helemaal geen speciale regels voor Djokovic moeten gelden. Geen enkele.”

David Southwick, die vicevoorzitter van de liberale partij is in de staat Victoria, kan de vrijstelling niet geloven. “Wat een schande. We hebben zes lockdowns gehad, scholen en kleine bedrijven zijn gesloten, begrafenissen en bruiloften mogen niet doorgaan, families zijn maandenlang gescheiden en nu krijgt een tennisser een vrijstelling”, twittert hij.

“Het is een klap in het gezicht van iedere inwoner in Victoria. Dit verzin je gewoon niet. Er wordt hier gesproken over nieuwe beperkingen voor Victorianen die altijd het juiste hebben gedaan, en tegelijkertijd krijgen niet-gevaccineerde tennissers een vrijstelling omdat ze beroemd zijn.”

‘Hij moet gewoon niet worden toegelaten’

Stephen Parnis, voormalig vicevoorzitter van de beroepsorganisatie voor Australische artsen, snapt ook niets van de vrijstelling voor Djokovic. “Het kan me niet schelen hoe goed hij kan tennissen”, schrijft hij op Twitter. “Als hij weigert zich te laten vaccineren, moet hij gewoon niet worden toegelaten. De uitzondering die voor hem wordt gemaakt is een afschuwelijk signaal aan miljoenen mensen die proberen de risico’s voor zichzelf en anderen te verminderen. Je laten vaccineren is een teken van respect, Novak.”

Vanuit de tenniswereld zelf is nog niet uitgesproken gereageerd op de vrijstelling, die is verleend door twee onafhankelijke panels. De uitzonderingsregel is bedoeld voor spelers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren.

De Australische tennissers James Duckworth en Alex de Minaur werd bij het ATP-toernooi van Sydney wel gevraagd naar hun mening over de komst van Djokovic naar hun land. Ze hielden zich op de vlakte, al was duidelijk dat ze verbaasd waren.

“Ik ken de criteria voor vrijstellingen, die blijkbaar door een onafhankelijk panel worden verleend, niet precies. Hij zal op de een of andere manier aan die criteria hebben voldaan”, zei Duckworth. Daarop zei De Minaur: “Dat is is heel politiek correct van je. Het is een heel interessante situatie. Dat is alles wat ik erover zeg.”

Toernooidirecteur hoopt dat Djokovic eerlijk is

Op sociale media uiten ook veel andere Australiërs hun ongenoegen over de komst van Djokovic. Australian Open-directeur Craigh Tiley hoopt dat de twintigvoudig Grand Slam-winnaar de dialoog aangaat.

“Het zal zeker helpen als Novak uitleg geeft over de voorwaarden waaronder hij de vrijstelling heeft gevraagd en gekregen”, zegt hij. “Ik zou hem willen aanmoedigen om er met de gemeenschap over te praten. We hebben de afgelopen twee jaar een zeer moeilijke periode doorgemaakt en zouden graag wat antwoorden krijgen.”

De Australian Open begint op 17 januari. Djokovic is titelverdediger in Melbourne en kan het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar voor de tiende keer in zijn loopbaan winnen.

Nu.nl-