Natio trein behoudt koers ondanks tegenslagen

7 September 2023

Comments: 0

De nationale mannenvoetbalselectie moet op vrijdag 8 september weer aan de bak. Op het spel staat kwalificatie voor de 48ste editie van de Copa América volgend jaar in de Verenigde Staten van Amerika.

Aron Winter en staf en spelers zullen dit doel via de Concacaf Nations League A proberen te bewerkstelligen. Grenada is de eerste tegenstander. De pijnlijke uitschakeling tijdens kwalificatie voor de Gold Cup aan de hand van het minder sterk geachte Puerto Rico op 17 juni in Fort Lauderdale is nog vers in het geheugen.

Sleutelspelers haken af

Winter gaf op 24 augustus een voorselectie met 46 namen prijs. Dit aantal werd zes dagen later naar 23 man teruggebracht. Intussen werd bekend dat sleutelspeler Sheraldo Becker vanwege een opgelopen blessure in een competitiewedstrijd er niet van de partij zou zijn. Ook Ridgeciano Haps, Luciano Slagveer en Anfernee Dijksteel moesten wegens blessureleed afhaken.

Het bleef echter niet hierbij, want op 4 september maakte het Natio persmanagementteam bekend dat Tjaronn Chery, Sean Klaiber, Dion Malone en Yanic Wildschut niet beschikbaar zouden zijn. Dit viertal behoorde al tot de eindselectie. Winter en staf moesten hierdoor noodgedwongen vier nieuwe spelers in de plaats van bovengenoemde internationals selecteren. Jeredy Hilterman en drie lokale spelers Sergino Eduard, Gilberto Cronie en Faustino Benali nemen de vacante posities in. Chery heeft in een persoonlijk gesprek met Winter laten doorschemeren zijn avontuur bij Natio te beëindigen. Naar verluidt verwelkomde de middenvelder en diens partner hun nieuwste kind. Chery zou hebben aangegeven al op een bepaalde leeftijd te zijn. Tegen de tijd mocht Suriname zich voor het WK plaatsen is hij te oud en kan hij het vele reizen niet meer opbrengen. Hij wenst nu meer tijd met zijn gezin door te brengen en concentreren op zijn club Maccabi Haifa. Naar zeggen van Winter liep de international reeds lang met deze gedachte.

Roeien met de riemen die je hebt

Winter zal het moeten doen met het beschikbare materiaal. Hij vindt deze situatie in het bijzonder voor Jamilhio Rigters, Shaquille Cairo, Renske Adipi , Eduard Benali en Cronie een mooie kans om zich te bewijzen. De zes lokale internationals verdienen het volgens de bondstrainer. Aanvankelijk haalden de drie Robinhooders het eindteam, maar door het uitvallen van Chery, Klaiber, Malone en Wildschut ging de deur open voor Eduard, Benali en Cronie.

Voorbereidingen

Er werd maandag een aanvang gemaakt met de trainingssessies. Dinsdag werd de training voor media opengesteld. Kelvin Leerdam, Stefano Denswil en Roscello Vlijter waren niet aanwezig. Naar verluidt zou Leerdam later in de avond arriveren, terwijl Denswil en Vlijter zich in Grenada zullen aansluiten. Het nationaal team vertrekt woensdag naar Grenada, alwaar donderdag de slottraining wordt afgewerkt. Suriname speelt dan vrijdag de eerste Nations League A ontmoeting in de Kirani James Athletic Stadium, St. George’s. Na afloop vertrekt Natio naar Cuba, alwaar op 12 september tegen het gastland in Estadio Antonio Maceo, Santiago de Cuba wordt gespeeld.

Suriname is in groep B van League A ingedeeld samen met Jamaica, Honduras, Haïti, Grenada en Cuba. De Concacaf koos ervoor volgens een Zwitserssysteem te spelen. Natio ontliep Jamaica en Honduras. Volgende maand speelt Natio op 11 oktober tegen Haïti en drie dagen later tegen Grenada. Beide ontmoetingen worden in het Franklin Essedstadion gespeeld.

De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de kwartfinale, alwaar Concacaf grootmachten, Verenigde Staten van Amerika, Mexico, Costa Rica en Canada hun opwachting maken.