Zverev grijpt in na ‘Hitler-leus’ en laat toeschouwer uit stadion verwijderen

5 September 2023

Comments: 0

Alexander Zverev heeft dinsdag tijdens de achtste finales van de US Open tegen de Italiaan Jannik Sinner een toeschouwer uit het stadion laten verwijderen. De man maakte volgens de Duitse tennisser een verwijzing naar nazi-Duitsland.

De tennissers waren bezig aan de vierde set toen de toeschouwer van zich liet horen. Volgens Zverev zong de man de woorden ’’Deutschland über alles’’, een verwijzing naar het omstreden eerste couplet van het Duitse volkslied. Het couplet wordt gelinkt aan nazi-Duitsland en Adolf Hitler, waardoor het een taboe is om het te zingen.

Zverev meldde het incident bij de Britse scheidsrechter James Keothavong. ‘’Hij zong net de beroemdste Hitler-leus ter wereld. Dit is niet te accepteren. Dit is ongelooflijk’’, foeterde Zverev. Tijdens de pauze die volgde, werd de man geïdentificeerd en uit het stadion verwijderd.

‘’Hij zong het lied dat ten tijde van Hitler gangbaar was. Hij leefde blijkbaar heel erg mee met de wedstrijd en wilde me van slag brengen’’, zei Zverev na afloop. “Normaal vind ik het prima als toeschouwers betrokken zijn bij de partij, maar dit kon echt niet.”

‘Ik ben niet trots op het verleden van mijn land’

Zverev erkende dat hij even van slag was door de actie van de toeschouwer. ‘’Als Duitser ben ik niet echt trots op het verleden van mijn land. Het geeft je dan geen goed gevoel als je dit liedje hoort tijdens een wedstrijd’’.

‘’Hij zat op een van de voorste rijen. Veel mensen hebben het gehoord. Hij heeft ook zichzelf ermee geschaad. Hij heeft namelijk een groot gedeelte van de vierde set en ook de laatste set gemist’’.

Zverev verloor de vierde set met 6-4, maar won alsnog door de vijfde set met 6-3 naar zich toe te trekken. De nummer twaalf van de wereld neemt het in de kwartfinales op tegen de Spaanse titelverdediger Carlos Alcaraz.