De Surinaamse Schaakbond heeft het afgelopen weekeind Coronie en Marowijne aangedaan. Het bezoek had als doelstelling de denksport in de districten te stimuleren.
Inverband hiermee werden workshops gehouden, gekoppeld aan een eendaags vakantie blitz-toernooi. De SSB werkte deze activiteit af in samenwerking met schaakclubs Totscha in Totness, Coronie en Schaakclub Moengo, Marowijne. Het kokosdistrict werd eerst aangedaan, waarna de delegatie van de SSB zich de volgende dag begaf naar het bauxietstadje.
Een overwegend uit Paramaribo afkomstige delegatie bestaande uit belangstellenden van lidverenigingen reisden af naar bovengenoemde districten. Het lag in de bedoeling dat de bezoekende schakers hun krachten met lokale spelers zouden meten. Naar zeggen van SSB-voorzitter Marlon Kaslan, is gebleken dat het niveau van de beginners in Coronie vrij laag is in tegenstelling tot Moengo.
‘’Overall zijn de beginners van de stad beter omdat ze ook langer schaken dan de kinderen in deze districten’’. Volgens Kaslan hebben de jongelingen in Coronie en Marowijne een geschikte locatie nodig. ‘’In Moengo bijvoorbeeld trainen ze voorlopig bij een moskee. Wij gaan in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kijken of er scholen ter beschikking kunnen worden gesteld voor schaaklessen in de middaguren’’. De voorman benadrukt echter dat hiervoor wel gecertificeerde instructeurs nodig zijn. Zijn organisatie maakt daarom volgend jaar een begin met een gecertificeerde instructeurscursus in samenwerking met Confederation for Chess in Americas.
Voor nu zijn er afspraken met de verenigingen gemaakt om de pupillen te blijven trainen en te laten spelen, ‘’zodat zij aan de toernooien van SSB kunnen meedoen’’. De kinderen zullen vervolgens aan de hand van hun prestaties gescout en getoetst worden. Kaslan neemt als voorbeeld een schaaktalent in Moengo die kampioen is geworden in de stap 0-1 klasse, ‘’terwijl hij ongeveer 2 maanden heeft geschaakt volgens de voorzitter van schaakvereniging Moengo’’.
De denksportorganisatie kreeg namelijk hulp vanuit het kabinet van president Chandrikapersad Santhoki. ‘’Wij hadden een begroting en donatie aanvraag ingediend bij het kabinet in verband met deze 2 plannen en we kregen ondersteuning om schaken te decentraliseren’’, legt Kaslan uit. Ook busbedrijf Badjalala droeg een steentje bij in de vorm van transport van de delegatie vanuit Paramaribo naar districten.
Kaslan vindt dat met tevredenheid naar dit evenement kan worden teruggekeken. Eenieder die er bij betrokken was, was ingenomen met dit evenement. Zijn organisatie overhandigde enkele schaakboeken en materiaal aan de clubs in voornoemde districten. Deze geste moet als motivatie voor de lokale schaakactiviteiten gelden.