Op zijn uitvaart waren 250 bezoekers en werden warme woorden gesproken over de pater familias. Zoon Perry Kruin vertelt vol trots over de brief van de FIFA, waarin de familie werd gecondoleerd. ‘’Daarin werd ook nadrukkelijk vermeld dat mijn vader nog in Brazilië heeft gespeeld voor Club America. Dat het zo druk was op zijn uitvaart laat zien dat mijn vader heel geliefd was. Hij was niet alleen oud-voetballer en oud-medewerker van de PTT bij de Jaarbeurs, maar ook de vader van vier kinderen, opa van zeven kleinkinderen en overgrootvader van elf achterkleinkinderen. En hij was heel geliefd in zijn straat in Utrecht, waar hij voor het venster zat en naar iedereen zwaaide. Als ik bij zijn huis kom, vragen kinderen op straat waar opa is’’.
In 1957 stapte Kruin op de boot naar Nederland, nadat hij als speler van de Surinaamse topclub Robinhood, waarmee hij viermaal kampioen was geworden, door een Nederlandse aardappelhandelaar was benaderd om voor Blauw Wit te komen spelen. Eenmaal in Amsterdam zat Kruin te duimendraaien in het Victoria Hotel aan het Damrak en kwam Blauw Wit niet over de brug met een contract, waarna hij via zijn vriend Humphrey Mijnals bij Elinkwijk terechtkwam. Later volgden Frank Mijnals, Erwin Sparendam en Charley Marbach, waarmee het ’Klavertje vijf’ compleet was.
’Klavertje vijf’ heeft voor oudere Surinamers nog een magische klank, zegt tv-presentator Humberto Tan, die het boek ’Het Surinaamse Legioen’ schreef over de Surinaamse profvoetballers in Nederland. ‘’Dat vijftal wordt door Surinamers altijd in één adem genoemd’’.
Kruin kende een droomdebuut op de Nederlandse velden. Het Algemeen Handelsblad schreef op 21 januari 1957: ‘’De Surinamer Michel Kruin, wiens overschrijving naar Elinkwijk juist was afgekomen, was de held tegen BVV. Drie van de vier doelpunten scoorde hij en voor het andere doelpunt legde hij de basis’’.
Evenals zijn vriend Humphrey Mijnals, die de eerste Surinamer in Oranje zou worden, werd Kruin geboren in Moengo. Zijn jeugd werd getekend door een afgrijselijke tragedie. Drie van zijn vier broers kwamen om het leven bij een auto-ongeval. Kruin groeide op bij zijn oma in Paramaribo, waar hij begon te voetballen bij MYOB . Als 17-jarige werd hij aangetrokken door topclub Robinhood. Op 23-jarige leeftijd maakte Kruin de oversteek naar het koude Nederland, waar hij het voetbal combineerde met een baan bij de PTT. Daar bleef de aanvaller, die ook nog voor DOS en Blauw Wit zou spelen, werken na beëindiging van zijn voetbalcarrière.
Tan leerde Kruin kennen als een echte gentleman. ‘’Ik heb Michel Kruin voor het eerst ontmoet in 1999, toen ik bezig was met mijn boek. Ik trof een heel elegante, eloquente man, die er fantastisch uitzag voor zijn leeftijd. Iedereen die ik sprak, vertelde me dat hij zo’n extreem snelle, explosieve speler was. En wat mij trof, was het contrast met zijn persoonlijkheid, want hij was juist een heel rustige, bedachtzame man’’.