De discussie over het deelnemen van spelers aan zowel de zaalvoetbal- als veldvoetbalcompetitie is er al heel lang. Niet alle clubs zijn daarover op een lijn. ‘’Als de clubs die spelers afleveren aan de zaalvoetbalteams dit vraagstuk willen oplossen, hebben zij het heft daartoe in eigen hand. Bij ondertekening van de profcontracten met spelers voor de aanstaande profcompetitie die op 16 februari 2024 begint kunnen de verenigingen de spelers verbieden mee te doen aan de competitie van de Surinaamse Zaalvoetbalbond’’. Dit zegt Rolf Verwey, voorzitter van de stuurgroep ‘Herstructurering van het Surinaamse voetbal’, tegen de Ware Tijd.
Hij vindt dat de besturen van veldvoetbalclubs hun verantwoordelijkheid moeten nemen en een verbod moeten instellen en voegt toe dat de profcompetitie een werkrelatie is waarin rechten en plichten zijn geregeld. ‘’Houden spelers zich niet aan de regels, dan volgen er sancties’’, klinkt Verwey resoluut.
Hij vindt dat de Surinaamse Voetbalbond als moederorganisatie daar geen bemoeienis mee heeft.
Er doet zich nu volgens hem de complexe situatie voor waarbij zes spelers van Robinhood in de nationale zaalvoetbalselectie zijn opgenomen. ‘’Hoe ga je hiermee om?’’ vraagt hij retorisch.
Verwey: ‘’Ik ben in gesprek gegaan met Robinhood en heb de club duidelijk gemaakt dat er na de introductie van de profcompetitie geen andere weg is dan het maken van de definitieve keuze: veld- of zaalvoetbal. Een beroep doen op de SVB of Suriname Major League bij de keuze is niet de oplossing’’.
Verwey zegt met ronde Nederlandse woorden dat het voor de league niet relevant is te onderzoeken waarom spelers zaal- en veldvoetbal tegelijk willen spelen. ‘’Het geld dat wij ter beschikking hebben is voor ontwikkeling van het voetbal en niet toereikend voor onderzoek’’.
Hij houdt vast aan zijn visie dat de enige oplossing is afspraken maken tussen besturen van clubs en spelers. ‘’We moeten wel naar de impact kijken want uiteindelijk gaat het om de kleine jongen van de straat. Ik heb het over die zesjarige jongens van Abrabroki en Balona. Die willen beide vormen doen omdat ze elkaar aanvullen’’.
Bron: DWT