Nog geen oplossing in zaak Issamade Asinga, atleet maakt het goed

12 January 2024

Comments: 0

‘’Issam doet het goed’’, aldus vader Tommy Asinga desgevraagd tegenover Key News. Zijn zoon is sinds 9 augustus vorig jaar geschorst voor deelname aan atletiekwedstrijden, nadat een out-of-competition antidopingtest in de Verenigde Staten van Amerika op 18 juli positief bleek te zijn op verboden substantie.

Het wachten was op het resultaat van de B-sample, waarvan de analyse op 15 augustus zou plaatsvinden. Jammer genoeg bleek ook de B-sample positief. Het nieuws zorgde voor de nodige verbazing bij zijn familie, de Surinaamse Atletiek Bond en de lokale gemeenschap.

De verwachtingen waren namelijk heel groot, aangezien Issamade in bloedvorm verkeerde. Zijn run begon april vorig jaar met de verrassende overwinning tijdens de PURE Athletics Spring Invitational meeting in Clermont, op toen tweevoudige 200 m wereldkampioen, de Amerikaan Noah Lyles.

Issamade drukte vervolgens bij het debuut voor Suriname tijdens de Zuid-Amerikaanse atletiekkampioenschappen in São Paulo, Brazilië van 28-30 juli meteen zijn stempel. Gezien de vorm waarin Issamade zich destijds bevond leek de kans groot dat hij in de prijzen zou vallen. Die gelegenheid kreeg hij jammer genoeg niet.

De verontwaardiging was heel groot binnen de lokale gemeenschap. Er werd zelfs gesteld dat er opzet in de zaak zou zijn. Na afloop van de 100 m tijdens de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen werd Asinga meteen onderworpen aan een antidopingtest.

De resultaten van deze test, die op verzoek van de atleet op 10 augustus beschikbaar werden gesteld door het laboratorium van de Wereld Antidoping Autoriteit in Rio de Janeiro, Brazilië, gaven aan dat er geen verboden substanties waren aangetroffen.

Ook een antidopingtest, die op 11 juni 2023 in de VS was afgenomen, bleek negatief. Vader Tommy vertelt dat zijn zoon momenteel met een atletiek scholarship bij de Texas A&M Universiteit zit. ‘’Hij is op school en traint op dit moment, maar hij kan voorlopig niet aan wedstrijden meedoen’’. Naar zeggen van papa is Issamade mentaal heel erg sterk.

‘’Hij weet dat hij niets illegaal heeft gedaan en zijn geweten is schoon. Zijn training gaat heel erg goed. Hij vindt het natuurlijk jammer dat hij voorlopig niet aan wedstrijden kan deelnemen, maar hij wacht het proces rustig af. Zijn moeder en ik zijn dagelijks in contact met hem’’.

Asinga benadrukt dat de zaak van de schorsing van zijn zoon nog niet is opgelost. ‘’Wij wachten de resultaten af van het laboratorium. De AIU is bezig met de zaak en moeten wij gewoon afwachten’’. Naar zeggen van papa Asinga heeft de familie een heel goede advocaat in handen genomen ‘’en hij is degene die ons begeleidt’’.

Tommy erkent dat er een stilstand in de zaak is opgetreden, ‘’maar het loopt gewoon traag’’. Hij stelt de Surinaamse gemeenschap echter gerust. ‘’Wij zijn heel erg hoopvol dat hij binnenkort nog gaat rennen. Wij zijn geduldig en weten dat God in controle is. God doesn’t punish the innocent’’. Ondanks alle perikelen zegt Tommy heel erg trots op zijn zoon te zijn.