“One Guyana Cycle Group Ride” wordt avontuurlijk spektakel

26 January 2024

Comments: 0

Wielrenners uit Guyana, Suriname en Frans-Guyana zullen deze week wederom bijeen komen voor de gezellige ‘One Guyana Cycle Group Ride’. Zoals de naam luidt betreft het een groepsrit, die traditioneel in Guyana aanvangt. De wielrijders uit het westerbuurland beginnen donderdagmiddag met het avontuur in Georgetown en vervolgen hun reis tot en met grensstad, Skeldon.

Alle organisatorische zaken en politiebegeleiding zijn tot op dat moment op het bord van de de Guyanese autoriteiten. Bij de oversteek naar Suriname zorgt de Surinaamse Wielren Unie verder voor de politie-escorte. Echter zijn de financiële kosten pas voor rekening van de SWU vanaf de rit Paramaribo tot en met Albina op zondag 28 januari.

Het initiatief voor deze fietsvorm komt van de westerburen. Traditioneel sloten lokale wielrenners zich in Suriname aan en in een later stadium kwamen de Fransen erbij. Alhoewel de Guyanezen voor de vijfde keer naar Suriname fietsen is het pas het tweede opeenvolgend jaar dat de tocht samen met lokale en Frans-Guyanese wielrijders naar Albina wordt voortgezet. De kosten van de activiteit worden volgens SWU-topman, Earl van Wilgen niet gedeeld.

Zowel Quincy Ridley als van Wilgen benadrukken dat het gaat om een vriendschappelijke fietstocht. ‘’Het is een groepsrit voor vertier en heeft geen race karakter’’, benadrukt de SWU-topman. ‘’Voor sommigen zal het wel avontuurlijk zijn’’, erkent van Wilgen. Hij beschouwt het als een duur trainingsrit ‘’in een grote groep’’. De fietsontmoeting draagt minder bij aan de directe ontwikkeling van wielrenners. ‘’Wat het wel doet is mensen laten zien hoe ze in een grotere groep moeten rijden’’, aldus van Wilgen.

De voorbereidingen verlopen naar zeggen van de SWU-voorman redelijk goed. ‘’Wij hebben de belangrijkste zaken logistiek kunnen regelen’’. Naar verwachting zullen uit Suriname 35, Guyana 20 -en Frans-Guyana 8 wielrijders aan dit evenement participeren. Blijkbaar is dit niet het exacte aantal, omdat er nog mogelijk veranderingen kunnen optreden. Volgens Ridley zullen enkele wielrenners uit Guyana ook familieleden meenemen.

Ridley zegt dat deze activiteit als doel heeft de wielrenners van de drie Guyana’s bijeen te brengen. De rit kondigt ook de seizoenstart voor wielrennen in Guyana, Suriname en Frans-Guyana. Volgens Ridley ligt het verder in de bedoeling doormiddel de communicatie op wielrengebied tussen de drie landen beter op gang te brengen en de samenwerking te versterken. ‘’Wij zouden onze wedstrijdkalender kunnen uitwisselen, zodat wij elkander kunnen uitnodigen om tegen elkander te fietsen’’.

Het bestuurslid beschouwt dit project ook als een belangrijke manier om informatie met elkaar te delen. Met dit laatste doelt hij niet alleen op wielrennen, maar ook een gezonde manier van leven doormiddel van fietsen. Mogelijke uitbreiding met andere deelnemende landen uit onder andere het Caribischgebied is nog niet aan de orde geweest.

Ridley bevestigt dat alle organisatorische zaken in orde zijn. ‘’Het is een goed georganiseerde trip en wij doen het al 5 jaren. Het groeit elk jaar. Wij hebben meer support’’. Voor wat het laatste betreft noemt Ridley de bijdragen van de Guyanese- en Surinaamse autoriteiten. Niet te vergeten is de inbreng van particuliere bedrijven, de SWU en Frans-Guyanese Wielren Federatie.

Volgens Ridley raken ook meer landen betrokken ‘’bij deze beweging die wij willen’’. Naar zeggen van hem wil zijn organisatie niet alleen wielrennen stimuleren, maar ook een gezonde leefstijl. In termen van veiligheid is alles geregeld tussen Suriname en Guyana.

Bron: Keynews