Teleurstellende start trainingen zaalvoetbalselectie

25 January 2024

Comments: 0

‘’De trainingen zijn gestart met een teleurstellende opkomst en deelname van de geselecteerden’’, aldus een bezorgde bondscoach Prishad Parmessar. Het nationaal zaalvoetbalteam is al een week bezig met de voorbereidingen in verband met deelname aan het Concacaf futsalkampioenschap. De regionale titelstrijd staat gepland voor 13-20 april in Managua, Nicaragua.

Eerder vertelde de bondstrainer dat de voorselectie 32 spelers telde. De opkomst is echter bedroevend laag. Naar verluidt is er een vaste groep van slechts 14 spelers die trouw de oefeningen bezoeken. Parmessar benadrukt het te zullen doen met de groep die zich aanmeldt. ‘’We spelen met wie er is en wie komt’’.

De oefenmeester zegt dat geprobeerd zal worden het maximale uit de beschikbare spelers te halen. ‘’De serieuze jongens niet na gesproken, maar de instelling en participatie van een groot deel valt vies tegen. Misschien ook een reden waarom succes bij teamsporten ook zeer zeldzaam is bij de Surinaamse selecties, maar helaas zijn we op veel gebieden een afglijdend volk aan het worden’’, zegt de bondscoach kritisch. Behalve het gedrag van spelers moet de technische staf het verder doen zonder enkele geselecteerden, omdat andere zaken een sta-in-de-weg blijken.

“Helaas moeten we ook wat jongens missen omdat zij ‘s avonds op een vak- of beroepsopleiding zitten, waardoor ze niet kunnen komen trainen. De keuze dat ze voor hun toekomstige baanzekerheid kiezen is een logische en zeker een zeer terechte keus’’, toont de oefenmeester zijn medeleven. Hij wijst tegelijkertijd op de realiteit door te stellen ‘’echter kunnen we daar bij de selectie niets mee’’.

Met de beschikbare spelers probeert de staf het optimale te halen ‘’Dat gaan we doen met jongens die de juiste instelling en mentaliteit hebben en bereid zijn zich in te zetten voor het einddoel. Het is niet anders, maar wij gaan ons niet overgeven aan negatieve energie’’.
Bij de beginfase van de voorbereidingen zal de focus voornamelijk gericht zijn ‘’op fitheid en het wennen aan elkaar’’. Daarnaast volgt een introductie van de manier ‘’hoe wij willen spelen’’. Het nationaal team traint 3 keer per week richting het regionale toernooi. Mocht alles goed verlopen, dan worden er 2 oefenwedstrijden eind maart tegen AASK uit Frans-Guyana gespeeld.

Drie jaren geleden in Guatemala City, Guatemala knokte de futsalselectie zich geheel tegen de verwachtingen naar de kwartfinale. Suriname was slechts 1 overwinning verwijderd van plaatsing voor de eindronde van het wereldkampioenschap zaalvoetbal. Costa Rica was duidelijk vele malen groter in de kwartfinalestrijd.

Het avontuur van de selectie begon in de groepsfase met een 1-11 nederlaag aan de hand van Panama. Een dag later volgde de historische 5-4 zege tegen Mexico. De Mexicanen verloren hun slot groepswedstrijd met 4-5 van Panama en Suriname plaatste zich hierdoor voor de kwartfinale.

Parmessar zei in een eerder vraaggesprek te weten wat Suriname te wachten staat. Met name Mexico zal revanche willen nemen.

Bron: Keynews